Gerard Goorsenberg (links) en Ron van Rooij.
Gerard Goorsenberg (links) en Ron van Rooij.

Kijkje in de wereld van de bij tijdens Open Imkerijdag

Algemeen 585 keer gelezen

OSS | Zeventig procent van het voedsel dat wordt geteeld, is afhankelijk van bijen. Op zondag 15 juli houdt de Nederlandse Bijenhoudersvereniging de Landelijke Open Imkerijdag. De Osse Imkerij Haske opent dan haar deuren voor bezoekers. "De wereld van de bij zit zo kunstig in elkaar, dat willen we graag delen met anderen", vertelt imker Ron van Rooij.

door: Saraï van Well

Van Rooij begon tien jaar geleden als imker. "Mijn opa was van jongs af aan imker en heeft mijn interesse voor bijen gewekt. Na zijn overlijden heb ik mijzelf aangesloten bij de Bijenvereniging Oss en kreeg mijn eerste zwerm." Inmiddels zijn dat drie volken geworden, elk bestaande uit 40.000 bijen, die leven in de achtertuin van de imker. "Aan de Gewandeweg heb ik mijn imkerij zitten waar zes kasten staan. In totaal leven daar bijna een kwart miljoen bijen." Van Rooij heeft zijn passie gevonden in het houden van bijen. "De wereld van de bij is zo fascinerend. Neem alleen al de bijenkast, dat is een waar kunstwerk." De imkers van de Osse bijenvereniging willen bezoekers laten kennis maken met de bijen, maar ook een stukje bewustwording bijbrengen. "Steeds meer mensen leggen hun tuin vol met stenen waardoor er weinig plaats is voor bloemen", vertelt Gerard Goorsenberg, voorzitter van Bijenvereniging Oss. "Daarnaast verdwijnen er steeds meer bloemen uit de berm. Als het eenmaal in bloei staat, dan wordt het vaak onmiddellijk gemaaid. Tijdens de open dag laten we bezoekers zien hoe de bij leeft en vertellen we hoe afhankelijk hij is van bloemen. Als er geen bloemen bloeien dan komen er geen bijeneitjes uit."

Afhankelijk van elkaar
Van Rooij stelt dat bijen niet alleen afhankelijk zijn van mensen, maar de mens ook van de bij. "De afgelopen jaren zien we dat er steeds minder bijen bijkomen, terwijl zeventig procent van het voedsel dat wordt geteeld afhankelijk is van de bestuiving van bijen. Dat realiseren we ons vaak niet." De bijen van de vereniging worden dan ook geregeld ingezet bij boeren. "In het voorjaar worden we gebeld door diverse fruittelers uit de regio en plaatsen leden van de vereniging daar kasten voor de bestuiving. De bijen zorgen ervoor dat de bloemen bestoven worden, zodat wij in de zomer bijvoorbeeld kunnen genieten van de kersen."

Open dag
De open dag vindt plaats bij Imkerij Haske aan de Gewandeweg 100 op zondag 15 juli van 11.00 tot en met 16.00 uur. "We hopen dat zoveel mogelijk mensen komen kennismaken met de wereld van de bij. We hebben een aantal leuke activiteiten, zoals demokasten waar je zelf op zoek kunt naar de bijenkoningin. Daarnaast kun je verse VanTosse-honing proeven en eventueel kopen." De vereniging is tevens op zoek naar nieuwe leden. "Als mensen interesse hebben om zelf imker te worden, horen we dat graag. Als je bij de vereniging aansluit dan zorgen we ervoor dat je je eerste zwerm krijgt."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant