De Osse bibliotheek.
De Osse bibliotheek. Foto: Leon Voskamp

Expositie over Paul Gauguin in Bibliotheek Oss

Kunst en cultuur 211 keer gelezen

OSS | Cursisten van Atelier Art exposeren schilderijen in de Bibliotheek Oss. De tentoonstelling is voortgevloeid uit het thema 'In de voetsporen van Paul Gauguin'.

Vorig jaar september zijn de cursisten begonnen met het uitwerken van het thema. De opdracht voor deze expositie was om een fragment te nemen uit het werk van de kunstschilder Paul Gauguine en vervolgens dit gekozen fragment verder uit te werken in een andere kleurstelling en variatie in achtergrond of vorm.

Kleurrijk
Dat leverde mooie en verrassende resultaten op. De cursisten hebben zich georiënteerd op het werk van Paul Gauguin via de bibliotheek en internet. Het is een kleurrijke expositie geworden, dit alles onder begeleiding van Jopy Janssens van Atelier Art.

Paul Gauguin
Paul Gauguin wordt als één van de grootste schilders van de negentiende en twintigste eeuw gezien. Achter zijn meesterwerken schuilt een dramatisch levensverhaal van een wereldreiziger die zijn hele leven op zoek is geweest naar vrijheid, erkenning en herkenning. De Fransman woonde in zijn vroege kindertijd in Peru. De kleuren, symbolen en de weelde; de sprookjeswereld van zijn jeugd betoverde en inspireerde hem. Maar ook zijn karakter werd beïnvloed door zijn tijd daar. Hij heeft altijd beweerd dat hij Inca-bloed had.

Kunstenaarschap
Gauguin voelde zich een wilde en kon niet aarden in de westerse samenleving. Hij verliet zijn gezin, een goedbetaalde baan als beurshandelaar en de westerse samenleving voor zijn kunstenaarschap. Het bracht hem op vele plekken in de wereld, maar uiteindelijk stierf hij alleen, doodziek en zonder geld, op een klein eilandje in de Stille Zuidzee.

Bezoektijden
De expositie In de Voetsporen van Gauguin is te zien tot en met zaterdag 25 augustus tijdens openingstijden van de Bibliotheek Oss.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant