Een kunstwerk van Laurens Bosman dat te zien is bij de expositie.
Een kunstwerk van Laurens Bosman dat te zien is bij de expositie. Foto: Manon Bimbergen

Tentoonstelling in Garnizoenskerk in Ravenstein

Algemeen 282 keer gelezen

RAVENSTEIN | In de Garnizoenskerk in Ravenstein is van zondag 22 juli tot zondag 12 augustus een expositie te zien van kunstenaars Jan Hamersveld, Laurens Bosman, Maria van der Laar, Maria de Meijer en René Klarenaar. Allemaal zijn ze oud-student van de Belgische Arendonk Academie.

De officiële opening van de tentoonstelling vindt plaats op zondag 22 juli om 15.00 uur.

Muziek
Dan opent Jos Verschaeren de expositie met muziek van Juliette van Duren op de dwarsfluit, Hans Verhoeven op fagot en Thea Kuijpers op de klarinet.

Openingstijden
De Garnizoenskerk aan Servetstraat 1 in Ravenstein is daarna elke weekeinde geopend voor bezoekers van 11.00 tot 17.00 uur. De entree is gratis.
Militairen
René Klarenaar: "Voor mij betekent monumentaal van een inspirerende aanleiding en/of herinnering een beeldend verhaal vormgeven en in een specifieke omgeving plaatsen. Voor deze expositie heb ik mij laten inspireren door militairen waarvoor deze kerk gebouwd is. De kerkbanken bieden een unieke kans om ze te gebruiken als 'kapstok' voor een monumentale beeldengroep van geüniformeerde militairen."

Beelden
Maria van der Laar exposeert haar beelden; portretten en figuren die naar waarneming zijn gemaakt. Met een expressieve toets zet zij de types in klei neer. Soms giet zij deze in gips kunststof of brons. Zij wil dat een beeld je raakt, net als in een ontmoeting. Maria volgt de opleiding beeldhouwkunde. Haar docent roemt haar om haar kunde om de types zo treffend weer te geven.
Marmer
"Beeldhouwen heeft me jaren geleden omarmd en niet meer losgelaten", vertelt Jan van Hamersveld. "Als ik een steen heb en het ontwerp is klaar, werk ik naar de vorm toe die ik in gedachten heb. Sinds vier jaar werk ik samen met beeldhouwers uit de hele wereld in de studio van de familie Antognazzi in Italië; generaties top beeldhouwers. Ik werk veel met marmer, dat me uitdaagt en waarvan ik de structuur en hardheid waardeer."

Zuivere vormen
Tijdens een studie over de smokkelpraktijken tussen Nederland en België in de Eerste- en Tweede Wereldoorlog viel het oog van Maria de Meijer op oude blikken waarin olie en petroleum werd gesmokkeld. De verweerde kleuren nodigden uit om deze te imiteren.
Met gebruik van oxides, engobes (een dunne kleilaag red.) en glazuur verkreeg ze een verbluffend resultaat. Uitgangspunt in haar werk is het gebruik van zuivere vormen die soms verwijzen naar architectonische noties, maar ook haalt ze veel inspiratie uit de natuur.

Vergankelijkheid
Laurens Bosman wil met kunst persoonlijke associaties losmaken bij de toeschouwers. Hij experimenteert met compositie en materiaalgebruik wat kan resulteren in combinaties van schildertechniek, houtskool, collage of fotografie.
Zijn thema's hebben vaak betrekking op vergankelijkheid en weemoed. Een aantal figuratieve creaties zijn speciaal voor de expositie in deze kerk gemaakt.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant