Burgers helpen burgers om met een 'gewoon' gesprek een conflict op te lossen.
Burgers helpen burgers om met een 'gewoon' gesprek een conflict op te lossen.

Buurtbemiddelaars helpen om conflicten tussen buren bespreekbaar te maken

Algemeen 584 keer gelezen

HEESCH | Het is al jaren een wens van politie, lokale woningcorporaties, gemeente Bernheze en ONS welzijn: Buurtbemiddeling. Na een zoektocht naar de juiste bemiddelaars is begin dit jaar het project gestart. Dit wordt feestelijk gevierd op dinsdag 21 augustus. Burgemeester Marieke Moorman van de gemeente Bernheze opent dit initiatief en spreekt zes vrijwillige bemiddelaars toe.

Blaffende honden, elke dag een mopperende buurman aan de deur of ruziënde bewoners op straat… Drie op de tien bewoners zeggen dat overlast door buurtbewoners wel eens voorkomt in hun omgeving. Zo'n 5 procent van de Nederlanders heeft zelfs vaak overlast van zijn buren. En ook de buurt kan ongemak hebben van ruzie tussen bewoners. Vaak is deze overlast niet ernstig genoeg om politie of justitie erbij te roepen. Meestal kunnen ook andere instanties zoals de gemeente of de woningcorporatie weinig betekenen voor de bewoners.

Buurtbemiddeling
Buurtbemiddeling biedt uitkomst. In Nederland wordt Buurtbemiddeling al meer dan twintig jaar met succes toegepast. In de meeste gemeenten wordt deze dienst aangeboden. Getrainde buurtbemiddelaars helpen om conflicten tussen buren weer bespreekbaar te maken, zodat zij samen naar oplossingen kunnen zoeken. Kort samengevat: burgers helpen burgers om met een 'gewoon' gesprek hun onderlinge conflict op te lossen. De werkwijze werpt al jaren vruchten af: Buurtbemiddeling helpt bij het oplossen van zeven van de tien burenruzies, zo blijkt uit onderzoek. Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) biedt organisaties informatie en actieve ondersteuning bij de implementatie van deze succesvolle methodiek.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant