Afbeelding
update

Kermisfeesten op Eikenboomgaard gaan niet door: 'Met pijn in ons hart'

Algemeen 4.771 keer gelezen

OSS | De kermisfeesten van donderdag 16 tot en met woensdag 22 augustus in de Osse Eikenboomgaard mogen doorgaan, maar buiten mag geen muziek worden gemaakt en geen muziekinstallatie worden geïnstalleerd. De burgemeester heeft onterecht een vergunning verleend voor het feest. Dat heeft de bestuursrechter van de rechtbank Oost-Brabant vandaag in een spoedprocedure besloten. Op 11 juli sprak de rechtbank al uit dat het beleid niet zorgvuldig tot stand was gekomen en onvoldoende was gemotiveerd, maar daarop werd een nieuwe vergunning verleend.

Twee bewoners waren naar de rechter gestapt omdat ze geluidsoverlast ervaren tijdens evenementen in hun straat. Ze voelen zich niet gesteund door burgemeester Wobine Buijs-Glaudemans en voelden zich gedwongen om naar de rechter te stappen. "Al die jaren vergaderen heeft geen enkel resultaat opgeleverd. Het is altijd pappen en nathouden geweest. Er is dit jaar een totale hetze tegen ons gevoerd. We voelen ons heel bedreigd door berichten op social media. Er hoeven maar tien/twintig gasten te zijn die hebben gesnoven, en de ramen worden er bij ons uitgegooid. Deze straatfeesten hebben niks met de kermis te maken. We zijn al supertolerant, maar het wordt steeds meer en meer. We zijn niet tegen feesten, maar waarom moet het zo hard. We worden gedwongen om naar de rechter te stappen. En we krijgen steun van andere bewoners van de straat. Al met al is het geen lol om dit te moeten doen, het vergt veel onze gezondheid", zeiden de bezwaarmakers in de rechtbank. Ondernemer Pierre Vink namens Stichting Eikenboomgaard Horeca gaf voor de uitspraak van de rechter al aan dat er geen winnaars zijn. "Jammer dat het zo moet lopen, we moeten toch verder met elkaar. We worden ook afgeschilderd als feestboeren, maar we zijn ondernemers en willen dat Ossenaren trots zijn op hun stad. En daar horen evenementen bij." Er werd ook gewezen op het feit dat een petitie op internet ruim 4.200 steunbetuigingen kreeg.

Geen alternatieven
Partycrew organiseert in opdracht van de horecaondernemers de kermisfeesten, maar Remy van der Kwartel was duidelijk dat het geen optie was om buiten de muziek zachter te zetten. Met allerlei maatregelen -zoals geluidswerende schermen- probeerden ze de overlast zo beperkt te houden. Zo was een extern bedrijf vastgelegd om tijdens de kermisdagen het geluid te monitoren. Ook werd voorgesteld om binnen bij de bezwaarmakers een kleine maatregel te treffen om het aantal decibel iets terug te brengen. Uitwijken naar een andere locatie, was volgens de horecaondernemers geen optie. Vond ook de advocaat die de Osse burgemeester vertegenwoordigde. "De Eikenboomgaard is geïntegreerd in de Osse kermis als uitgaansstraat. Je hebt een bepaalde routing en dit houdt de mensenstroom beheersbaar. Er zijn geen andere plekken waar je deze feesten kunt organiseren."

Geen verrassing
Voor advocaat Herbert Pasveer van de omwonenden voelde de uitspraak als een overwinning. "De geluidsoverlast als in deze zaak heb ik nog nooit meegemaakt. De uitspraak komt ook dan niet helemaal als een verrassing, al blijft het spannend wat een rechter beslist."

Reactie gemeente Oss
Kermiswethouder Thijs van Kessel: 'We respecteren uiteraard de uitspraak van de rechter. De kermis zelf en de andere activiteiten daaromheen gaan wel gewoon door. De Osse kermis blijft een groots evenement voor jong en oud." Van Kessel vult aan: 'We vinden het belangrijk om activiteiten in Oss en in het centrum te kunnen blijven organiseren. Dat zal altijd ook overlast geven. We kijken daarom nog eens goed naar de uitspraken van de rechter en naar ons eigen vergunningenbeleid. Oss is een bruisende stad waar veel te beleven is en dat willen we graag zo houden. Maar tegelijk moet de overlast natuurlijk ook niet te groot worden voor onze inwoners, dat snappen we ook."
Burgemeester Wobine Buijs-Glaudemans: "Deze uitspraak vinden we natuurlijk jammer, omdat de kermisfeesten een mooie bijdrage leveren aan de feestelijkheden in het centrum. Maar we snappen ook heel goed dat de inwoners er veel last van hebben. Het is goed dat ze dan naar de rechter kunnen. Deze kan toetsen of de gemeente de belangen van de inwoners voldoende blijft meewegen. We gaan ons vanzelfsprekend aan deze uitspraak houden. En gelukkig blijft er voldoende te doen in het centrum van Oss en in de rest van de gemeente."

Reactie Partycrew
Op de eigen Facebook-pagina heeft Partycrew aangegeven dat de kermisfeesten zonder muziek op straat ondenkbaar is. "In de afgelopen 13 jaar zijn de Osse kermisfeesten uitgegroeid tot een evenement waar jaarlijks ruim 10.000 bezoekers gratis konden genieten van zowel lokale als bekende landelijke artiesten. Het schrappen van deze artiesten zou het dan ook onmogelijk maken om de feesten van dezelfde of zelfs betere kwaliteit te laten zijn dan dit de afgelopen jaren is geweest. Met pijn in ons hart hebben wij dan ook besloten om de buitenfeesten in de huidige vorm volledig te annuleren. Als gevolg hiervan zullen er geen festiviteiten plaatsvinden op de Eikenboomgaard tijdens de aanstaande kermis. Wel zullen de individuele ondernemers alles op alles zetten om het publiek te verwelkomen in de bestaande horeca faciliteiten."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant