De Oude Pastorie in Macharen is zondag 9 september te bezoeken.
De Oude Pastorie in Macharen is zondag 9 september te bezoeken.

Veel activiteiten tijdens Open Monumentendag

Algemeen 359 keer gelezen

OSS | De jaarlijkse Open Monumentendag vindt zaterdag 8 en zondag 9 september weer plaats. In de gemeente Oss zijn ruim veertig monumenten gratis te bezoeken. Bij veel monumenten is iets extra's te doen, zoals rondleidingen, exposities, demonstraties, kerktorenbeklimmingen en stadswandelingen. Het Stadsarchief Oss coördineert de Open Monumentendag in de gemeente Oss, in samenwerking met vele betrokken vrijwilligers, monumenteneigenaren en historische verenigingen.

Op beide dagen rijdt om 10.00 uur en 13.30 uur een excursiebus langs verschillende monumenten in de gemeente Oss. In de bus is een gids aanwezig die tijdens de rit informatie geeft over de monumenten en andere wetenswaardigheden. Er wordt onderweg op één of twee plekken een stop gemaakt. Hier wordt een rondleiding door één of meerdere monumenten gegeven of een wandeling gemaakt.

Zaterdag
De busexcursie op zaterdagochtend 8 september om 10.00 uur gaat naar de Maria Magdalenakerk in Geffen en de voormalige pastorie in Maren-Kessel. De excursie op zaterdagmiddag om 13.30 uur gaat bestaat uit een middagje Megen. In deze vestingplaats wordt een stadswandeling gemaakt en de kloostertuin Hof van Lof bezocht. Bij deze excursie moet vrij veel gelopen worden.

Zondag
De excursie op zondagochtend 9 september om 10.00 uur gaat naar Ravenstein. Hier wordt het oude raadhuis bezocht, waar het Toeristisch Informatiecentrum Ravenstein in is gevestigd. Daarna wordt een bezoek gebracht aan het leerlooierijhuisje en de smederij Verhoeven in Ravenstein. Om 13.30 uur gaat de excursie naar het Erfgoedlokaal Haren en de Oude Pastorie in Macharen.

Meer informatie
Deelnemen aan de busexcursie is gratis. Reserveren is verplicht in verband met het beperkte aantal plaatsen. Dit kan vanaf dinsdag 14 augustus bij het Stadsarchief Oss aan de Raadhuislaan 10 (in de Bibliotheek) in Oss. Meer informatie is verkrijgbaar via informatie@stadsarchiefoss.nl, www.stadsarchiefoss.nl of (0412) 84 20 10. Het Stadsarchief is geopend op dinsdag, woensdag en donderdag van 11.00 tot 17.00 uur. In verband met het beperkte aantal plaatsen kan er voor maximaal vier personen gereserveerd worden en kan er maar voor één van de busexcursies gereserveerd worden. De excursie duurt ongeveer drie uur. Start- en eindpunt is de parkeerplaats achter het gemeentehuis in Oss..

Fietstocht
Op zondag 9 september houdt Toerclub de Windmolens uit Geffen in samenwerking met fietshandel Bike+ uit Oss de jaarlijkse Bike+ toer. Dit jaar valt deze toertocht samen met de Open Monumentendag en gaat de route langs diverse monumenten in de gemeente Oss. Deelnemers kunnen kiezen uit 3 afstanden: 35, 45 of 55 kilometer. Start en finish is bij Hotel de Naaldhof aan de Docfalaan in Oss. Starten is mogelijk tussen 10.00 en 13.00 uur. Er wordt gezorgd voor een aantal aantrekkelijke pauzeplaatsen met horecafaciliteiten. Natuurlijk kunnen de deelnemers onderweg de open monumenten bezoeken. Kosten zijn 3 euro per persoon of 5 euro per gezin, ter plekke te voldoen aan de Toerclub.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant