Kermis op Katwijk in 2017.
Kermis op Katwijk in 2017.

'De kermis is inmiddels een begrip op Katwijk'

Algemeen 372 keer gelezen

OSS | Bij BrabantZorg-locatie Katwijk aan de Kruisstraat in Oss gaat dinsdag 21 augustus de jaarlijkse kermis van start. Deze kermis is dit jaar bijzonder feestelijk omdat het eerste lustrum wordt gevierd. "Maar het is dubbel bijzonder feestelijk omdat dit samen valt met het tweede lustrum van de organiserende stichting 'Vrienden van Katwijk'", aldus voorzitter Hans van Ballegooij van de stichting.

Inmiddels is deze happening een begrip op Katwijk. "De succesvolle formule van deze kermis is dat het voor alle cliënten toegankelijk, open, sfeervol is en gecreëerd met kermiselementen van vroeger." Er wordt ook gezorgd voor een hapje en een drankje.

'Schot in de roos'
Het initiatief destijds is ontstaan nadat er steeds minder cliënten de mogelijkheid hadden om de regulaire kermis in het centrum van Oss te bezoeken. De oorzaak waren diverse factoren, waaronder het gebrek aan vrijwilligers in deze periode vanwege de zomervakantie. Ook het zeer korte tijdsbestek waarin de kermis in de namiddag bezocht moest worden was een duidelijke oorzaak. "In de avonduren is voor deze groep cliënten helaas fysiek al helemaal niet te doen. Onze stichting heeft toen besloten om in plaats van naar de kermis te gaan de kermis naar Katwijk te halen. Dit bleek dus een schot in de roos te zijn, gezien de jaarlijkse deelname van zowel de cliënten in de zorgappartementen, cliënten van het aanleunwoonproject Vredehof alsmede de zeer kwetsbare groep cliënten, die op het veilige gesloten PG-gedeelte binnen onze instelling wonen. Maar ook kinderen, klein- en achterkleinkinderen zijn ruim vertegenwoordigd op deze feestelijke middag."

10 jaar stichting
De stichting bestaat in 2018 10 jaar. "We hebben inmiddels zodanig aan de weg getimmerd dat wij ons zeer nadrukkelijk op de kaart gezet hebben en een begrip binnen Katwijk geworden zijn. Aangezien er steeds meer bezuinigingen plaatsvinden, komt het stuk welzijn van cliënten steeds meer in het gedrang. Vandaar wij ook altijd dit willen bevorderen en daar waar mogelijk realiseren."

Projecten
"Er zijn in de afgelopen tien jaar vele projecten van de grond gekomen, waar wij uiteraard de sponsoren en donateurs zeer dankbaar voor zijn. Ieder jaar zijn wij druk bezig om zoveel te generen om dit allemaal te kunnen bekostigen. Behalve de jaarlijkse benefietbingo verzinnen wij steeds ludieke acties."

Opening
Dit kermisproject is kermismeester Sander Steinvoort van de gemeente Oss niet ontgaan. Hij is op 21 augustus samen met mascotte Osje van de partij om de kermis in Katwijk officieel te openen. "Als blijk van zijn waardering voor ons initiatief brengt hij ieder jaar heerlijke verse oliebollen van de kermis mee. Die zijn aangeboden door de kermisexploitanten. Met dit project hebben wij weer een stukje van onze gedachtegang en doelstelling kunnen realiseren", sluit Van Ballegooij af.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant