Dennis van Ooijen. (Foto: Hans van der Poel)
Dennis van Ooijen. (Foto: Hans van der Poel)

'We pakken in Oss flink uit met onze miniatuurkermis'

Algemeen 880 keer gelezen

Op de Facebook-pagina van Weekblad Regio Oss vroegen we echte kermisliefhebbers om zich bij ons te melden. Dennis van Ooijen twijfelde niet en stuurde een mail. We spraken met de 23-jarige Ossenaar over zijn bijzondere hobby: het nabouwen van kermisattracties.

door Leon Voskamp   

Waar zijn liefde voor de kermis vandaan komt? "Geen idee, echt niet. Ik heb gewoon altijd een fascinatie voor de kermis gehad. Het hele jaar keek ik ernaar uit. De attracties zijn geweldig, maar ook de sfeer." Als kind speelde hij vaak met LEGO. "Toen ik 14 jaar was, ben ik me daar serieus mee bezig gaan houden. Ik ging me richten op het nabouwen van attracties en heb het eerste anderhalf jaar hulp gehad van een vriend uit België." In 2009 begon hij aan de Deca Dance, dit jaar voor de 25ste keer op de Osse kermis. "Ik sprak exploitant Frank Vale aan en vertelde hem mijn plannen. Hij was erg enthousiast en heeft me de informatie gegeven die ik wilde, zoals alle lengtes. Ik ben zelfs naar de kermissen van Haarlem en Hoorn gereden om de Deca Dance nog een keer te bekijken. Tegenwoordig hoeft dat niet meer door social media, maar ik wilde met eigen ogen zien hoe alles in elkaar zat. In 2010 was de Deca Dance af en Frank heeft het in Oss in de vitrine gezet, zo trots was hij." 

Uitdaging
Na zijn eerste attractie ging het snel. Vooral eind 2012/begin 2013 had hij de vaart er goed inzitten. In kisten in zijn huis zitten zo'n tachtig attracties. "Ik heb er vanwege ruimtegebrek ook een aantal verkocht. Als ik een eigen woning vind, krijg ik meer ruimte en wil ik ze ook meer gaan uitstallen. Dan kan ik genieten van mijn eigen werk." De Ossenaar bouwt met de schaal 1 op 40. Wie denkt dat hij alleen de kleinste attracties bouwt, komt bedrogen uit. Zo heeft hij bijvoorbeeld een reuzenrad van anderhalve meter hoog gemaakt. Tegenwoordig kijkt hij naar attracties met een hoge moeilijkheidsgraad. Dennis zorgt er ook voor dat alles draait en dat vergt veel tijd. "Bij sommige attracties is de techniek heel lastig. Soms zit ik dagen te bedenken hoe ik iets moet maken. De nieuwe attracties die ik wil gaan maken, zijn allen complex, maar ik zie dat juist als een mooie uitdaging. Ik zorg er ook voor dat de attractie net als in het echt kan worden afgebroken. Als ik veel zin en tijd heb, kan ik een attractie in een maand nabouwen. Maar het reuzenrad kostte een jaar en de nieuwe, grote attractie die ik ga nu ga maken schat ik op een half jaar." Hij vervolgt: "LEGO heeft zich ook erg ontwikkeld, zodat er meer mogelijkheden zijn ontstaan. Er is bijvoorbeeld LEGO voor meisjes waarbij veel met felle kleuren wordt gewerkt. Dat wordt in kermisattracties ook vaak gedaan." 

Miniatuurkermis
In 2015 stelde Dennis meerdere attracties tentoon tijdens de miniatuurkermis op de Osse kermis. Hij kreeg daarvoor samen met 'collega' Marco Frericks een pand in de Hooghuisstraat. Een jaar later ook, maar in 2017 verhuisden ze naar de Galerij. "Helaas waren we daar gebonden aan de openingsuren van de Galerij. Nu heeft de gemeente Oss een mooi leegstaand pand naast Hoofdstuk 2 aan de Wal voor ons. Langs het kermisterrein, een ideale plek. Dagelijks gaan we om 13.00 uur open tot ongeveer 22.00/23.00 uur. Marco en ik zullen tientallen attracties neerzetten en we krijgen ook assistentie van een vriend van ons die oude speelautomaten laat zien. Verder showen we oude decorstukken en gondels. Oss is een thuiswedstrijd voor me en we zullen dan ook zeker gaan uitpakken. We hopen dat bezoekers het mooi vinden, daar doen we het voor."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant