Leon van der Zanden. (Foto: William Rutten)
Leon van der Zanden. (Foto: William Rutten)

Leon van der Zanden: 'Elke stap is een cadeau'

Algemeen 581 keer gelezen

OSS | Leon van der Zanden heeft een klik met theater De Lievekamp. Het Osse theater geloofde direct in de Brabander en gaf hem al bij zijn eerste show een podium. "We zijn elkaar vervolgens altijd trouw gebleven en De Lievekamp verdient daarvoor een compliment", aldus Van der Zanden. Op zaterdag 22 september is hij opnieuw in het theater, waar hij in Marag om 15.30 uur een workshop stand up comedy geeft.

door Leon Voskamp

Van der Zanden heeft een volle agenda. Zo start hij deze maand met de reprise van zijn negende cabaretvoorstelling 'Kameleon'. Daarnaast heeft hij allerlei klussen als presentator en bij PSV is hij bij thuiswedstrijden werkzaam om het publiek op te zwepen. "Cabaret was altijd mijn core business, maar ik doe er steeds meer dingen naast. Van klussen voor televisie of het presenteren van een avond, ik word voor leuke dingen gevraagd. Ik merk dat ik me ook steeds meer presentator begin te voelen. De interactie met de gasten vind ik het leukst. Dat vind ik als cabaretier overigens ook. Ik wil dat iedereen in de zaal zich bijzonder voelt en ze een unieke ervaring bieden." De geboren Helmonder is geen planner. "Ik reis al jaren stad en land af met shows. Steeds meer mensen kennen me, maar dat is niet te plannen. Het gaat zoals het gaat. Ik had bijvoorbeeld vroeger nooit verwacht dat ik op het veld van PSV zou staan voor 35.000 mensen. PSV wil 'eendracht' en ze zien mij als de geschikte man om verbindingen te leggen met het publiek. Elke stap in mijn carrière is een cadeau."

Oriënteren
Met het maken van een nieuwe cabaretshow wacht de Brabander. "Vanaf januari stopt de reprise en dan komt er meer ruimte in mijn agenda. Ik wil dan meer dingen voor PSV gaan doen, maar ga daarnaast kijken welke kant ik op wil gaan."

Masterclasses
Regelmatig geeft Van der Zanden masterclasses. "Vroeger was ik niet bewust van mijn kracht. Dat ben ik nu wel en dat is de reden dat ik op mooie plekken kom. Ik geef diverse masterclasses en om een voorbeeld te geven: ik zet een deelnemer centraal en de rest is publiek. Ze moeten vervolgens uit hun hart vertellen waar ze bijvoorbeeld trots op zijn. Op dat moment merken ze dat iedereen naar ze luistert. Dat geeft kracht. Of masterclasses waarbij we aan de slag gaan met leidinggevenden die binnen een bedrijf moeite hebben om contact te maken met de mensen op de werkvloer. Je ziet dat we tot mooie resultaten komen."

Workshop
Van der Zanden geeft de 22ste een werksessie in Marag. Tijdens deze sessie gaat hij met deelnemers in dialoog en zal hij op zijn beurt ingaan op het verschil tussen cabaret en stand up comedy. De werksessie duurt 60 tot 90 minuten."Voor mij is theater De Lievekamp een bijzondere plek. Samen met nog een aantal theaters ben ik er vanaf het begin van mijn carrière welkom geweest. Als ik in de toekomst een nieuw programma zou schrijven, weet ik zeker dat ze met open armen ontvangen. Met de werksessie hoop ik uiteraard mensen ook iets bij te brengen. Ik wil ze zelfvertrouwen geven en bewustmaken van hun krachten. Want iedereen heeft humor, ieder op zijn of haar eigen manier."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant