Jeannette Heijting heeft veel gehad aan Hersenz.
Jeannette Heijting heeft veel gehad aan Hersenz.

SWZ organiseert informatiebijeenkomsten over Hersenz

Algemeen 160 keer gelezen

Mensen die getroffen worden door een herseninfarct, hersenbloeding of die hersenletsel hebben na een ongeval, kampen vaak met forse problemen. Veelvoorkomende klachten zijn vermoeidheid, vergeetachtigheid, snel overprikkeld raken en nergens toe komen. Ook komen vaak psychische klachten voor als angst en somberheid. Met de behandeling van Hersenz -het behandelprogramma voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) in de chronische fase- leren mensen met hersenletsel en hun naasten om te gaan met de ingrijpende veranderingen in hun leven.

Op zaterdag 15 september van 10.00 tot 12.00 uur vindt er een informatiebijeenkomst plaats in Buurthuis Kortfoort aan de Floraliastraat 93 in Oss. Aanmelden via www.swzzorg.nl, behandeling@swzzorg.nl of (0499) 47 12 41. Tijdens de informatiebijeenkomst vertelt een behandelaar over (niet-aangeboren) hersenletsel en Hersenz en deelt een oud-deelnemer zijn eigen ervaring. Aansluitend is er de mogelijkheid tot het stellen van vragen en een één-op-één gesprek met de aanwezige behandelaren, waardoor er meer op de persoonlijk situatie kan worden ingegaan. Ook professionals die meer willen weten over dit behandelprogramma zijn welkom. Hersenz is er ook voor de partner, kinderen of andere naasten. Met ruim twee jaar ervaring, is duidelijk dat mensen met de behandeling écht verder komen.

Hersenz
Jaarlijks lopen ca. 140.000 mensen hersenletsel op. Het letsel kan ontstaan door bijvoorbeeld een verkeersongeval, hartstilstand, ziekte, hersenbloeding of hersentumor. Niet-aangeboren hersenletsel heeft enorme gevolgen, ook voor de omgeving van de getroffen persoon. Wat vanzelfsprekend leek, kan nu heel anders zijn.


Dankzij Hersenz kan ik mijn hersenletsel accepteren

Jeannette Heijting kreeg zes jaar geleden twee herseninfarcten, waarvan ze fysiek goed herstelde. Aan de buitenkant leek alles weer gewoon. Ze kon haar werk snel weer oppakken. Maar van binnen ging ze door een diep dal. Paniekaanvallen en het getwijfel namen toe. "In de supermarkt kon ik vijf minuten lang met steeds een andere komkommer in mijn hand staan, zonder te kunnen kiezen." Als haar dochter belde en vroeg of ze mee kon eten, kon ze daarover totaal van slag raken omdat de planning van de dag dan niet meer klopte. "Oorlog in mijn hoofd", noemde Jeannette dat. ''Ik vergeleek mezelf steeds met de Jeannette van vóór het infarct. Ben je al weer moe, dat kan niet. Om te bewijzen dat er niks aan de hand was, poetste ik maar weer het huis. Ik liep mezelf compleet voorbij.'' 'Preventief stofzuigen' noemde haar man dat. ''Eigenlijk was ik alleen maar bezig om mijn onzekerheid te overcompenseren.'' Een leven dat voor niemand vol te houden was, ook niet voor haar man. Toen Jeannette een instorting nabij was, verwees een vriendin haar naar Hersenz. Dit heeft haar veel opgeleverd. "Ik zit niet meer chronisch met die bal van angst in mijn buik. Door Hersenz heb ik mijn eigenwaarde en het vermogen om te genieten teruggevonden. Daardoor is een burn-out voorkomen. Ook mijn relatie is sterk verbeterd." Pas nu durf ik te zeggen: "Ik ben iemand met niet-aangeboren hersenletsel en ik aanvaard het ook. Ik ben het nu pas aan het accepteren."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant