Een repetitie voor de musical.
Een repetitie voor de musical. Foto: Hans van der Poel.

'Deze musical over de SCVO is integratie 6.0'

Algemeen 383 keer gelezen

OSS | Stichting Oss Cultureel bracht in het verleden diverse musicalproducties waarbij de historie van Oss centraal stond. In november van dit jaar staat het 55-jarig jubileum van Stichting CarnavalsViering Oss (SCVO) centraal in de musical 'Vijf keer elf - Ossie ontmoet'. "Ook al heb je niets met carnaval, dan is het nog een heel mooie voorstelling", aldus artistiek leider Floor-Anne van Vliet.

door Leon Voskamp

Vanwege het jubileum raakte SCVO-president Robert-Jan Steegman vorig jaar in gesprek met John van Boekel, manager van Stichting Oss Cultureel. "We kregen het verzoek voor een musicalproductie en dat idee heb ik samen met artistiek adviseur Carel van Vliet besproken. Voor een voorstelling met anderhalf uur hoempamuziek heeft de SCVO ons niet nodig en Carel had creatieve artistieke ideeën voor een mooi verhaal", aldus Van Boekel, zelf de 22ste Stadsprins van Oss en vader van de vijftigste Stadsprins Mariëlle Henzen-Van Boekel. Steegman is trots op de totstandkoming van 'Vijf keer elf - Ossie ontmoet'. "Carnaval is een stuk cultuur waar een hoop creativiteit in wordt gestoken. Het is een feest met een lach, een traan en romantiek. De hele samenleving komt elkaar tegen. De musical is een aanrader voor iedereen. Je krijgt meer het gevoel over hoe carnaval wordt beleefd door veel mensen."

Humor en spanning
De musical heeft twee verhaallijnen, die uiteindelijk bij elkaar uitkomen. Het verhaal speelt zich af in Oss, waarbij ook historische gebouwen zoals De Korenbeurs aan bod komen. Carel van Vliet: "We willen carnaval niet neerzetten als een feest van drank en dans, maar als een cultureel volksfeest voor iedereen. We laten zien dat carnaval een verbindend karakter heeft. Het wordt een verhaal met veel humor, spanning en romantiek." Aan bod komt Anneke (gespeeld door Evelien Goverde) die een uitgesproken mening heeft over de vluchtingen in het voormalige Belastingkantoor in Oss. In het verhaal gaat het ook over de onrust die in een aantal Osse woonwijken ontstond vanwege de komst van vluchtelingen. Uiteindelijk komt Anneke in contact met Rafiq, gespeeld door de in Oss woonachtige Syrische vluchteling Ayham Mozayek. Anneke en Rafiq blijken het na verloop van tijd goed met elkaar te kunnen vinden en een groep Syriërs krijgt zelfs 'les in carnaval' bij de carnavalsvereniging waar ze actief voor is. Uiteraard krijgt de musical naast het verhaal ook enkele carnavaleske tintjes. Zo staat er een praalwagen op het podium.

Cast
De cast bestaat uit 26 leden, allen uit Oss en omgeving. Op het podium ook zeven danseressen onder leiding van choreograaf Mieke Megens - De Jong. Voor het eerst is er een orkest. Er spelen naast Ayham Mozayek nog meer Syriërs een rol in deze musical. Floor-Anne van Vliet: "Dit is een uniek project. Je kunt wel spreken van integratie 2.0 of zelfs integratie 6.0."

Kaartverkoop
Vier van de zes voorstellingen tussen 7 en 11 november zijn uitverkocht. Kaartverkoop via www.lievekamp.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant