De brandweer van Oss in de kazerne.
De brandweer van Oss in de kazerne.

'Zonder nieuwe vrijwilligers heeft de brandweer een probleem'

Algemeen 3.306 keer gelezen

OSS | Brandweer Oss luidt de noodklok. Er is de wens om de komende jaren twaalf nieuwe vrijwilligers te werven. "Iedereen verwacht dat de brandweer snel op meldingen afkomt en aan die verplichting kunnen we voldoen. Maar om dat in de toekomst te kunnen blijven doen, hebben we dringend aanwas van nieuwe vrijwilligers nodig. Anders zitten we met een serieus probleem", aldus postcommandant Hans Rigter.

Brandweer Oss maakt onderdeel uit van Brandweer Brabant-Noord. In totaal heeft het Osse brandweerkorps 39 vrijwilligers. Er waren ooit zeven vrouwelijke vrijwilligers actief, maar momenteel zijn het alleen maar mannen. Er wordt gewerkt in drie ploegen die telkens een hele week dienst hebben. 24 uur per dag moeten ze inzetbaar zijn. Dat betekent in nuchtere toestand en ze moeten in Oss zijn. Mochten ze een dag niet kunnen, dan moeten ze die ruilen met een vrijwilliger van een andere dienst. Vanaf het moment dat de melding op de pieper verschijnt tot het uitrijden van de brandweerwagen zit zes minuten. "Alle brandweerlieden werken gewoon en moeten tijdens een dienst alles uit hun handen kunnen laten vallen. Mensen denken weleens dat er hier in de kazerne een groep brandweermannen aan het kaarten is en zit te wachten, maar dat is nooit het geval. Zelfs tijdens de jaarwisseling of bij dagen met veel wateroverlast werken we bij meldingen alleen met vrijwilligers. De passie om mensen te helpen moet in je hart zitten en er wordt ook veel steun gevraagd van het thuisfront. En ook van werkgevers, want de brandweerlieden moeten ieder moment van de dag kunnen vertrekken. Financiële middelen staan er niet tegenover, dus we kunnen de werkgevers alleen maar hartelijk bedanken."

Nieuwe vrijwilligers
Postcommandant Hans Rigter maakt zich zorgen over de toekomst van de brandweer. Daarom hoopt hij potentiële vrijwilligers te interesseren om een keer te komen kijken. Op zaterdag 29 september is er van 10.30 tot 17.00 uur een open dag bij de brandweerkazerne aan de Wethouder van Eschstraat 260 in Oss. "Het is een prachtig vak waarbij we mensen kunnen helpen. Als mensen het niet meer weten, bellen ze vaak de brandweer. Van een lekkende waterleiding, een lift die vastzit, een poesje dat in de boom zit tot grote branden: wij komen en helpen de mensen. Die dankbaarheid die je terugkrijgt, is het mooiste compliment." Nieuwe vrijwilligers worden in twee jaar opgeleid tot allround brandweerman- of vrouw. Eén avond in de week gaan ze de 'schoolbanken' in, dinsdag is de vaste oefenavond. Na een aantal maanden mogen ze als stagiaire ook regelmatig mee naar incidenten toe." Wie er geschikt is om bij de brandweer te komen? "Vooropgesteld: je moet een teamplayer zijn. Bij een incident vormen de chauffeur, bevelvoerder en de manschappen een team. Iedere schakel is heel belangrijk. Je moet qua tijd heel flexibel zijn en natuurlijk heb je de drive om mensen te willen helpen."

Open dag
De open dag is er overigens voor iedereen, ook voor de jeugd. Er zijn bijvoorbeeld demonstraties van de jeugdbrandweer, hulpverleningsdemonstraties, activiteiten voor de kleinste brandweerfans, de brandweervoertuigen zijn te bezichtigen en vrijwilligers staan klaar om alle vragen te beantwoorden.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant