Een artist impression van Park Eikenboomgaard.
Een artist impression van Park Eikenboomgaard.

Centrummanagement Oss presenteert ambitieus plan voor Eikenboomgaard

Centrum 2.819 keer gelezen

OSS | Centrummanager Jack van Lieshout presenteerde woensdag de visie van Centrummanagement Oss voor mogelijkheden in de Osse binnenstad. "Het moet geen place to buy worden, maar een place to be of meet", aldus van Lieshout over het ambitieuze plan dat de naam Park Eikenboomgaard draagt.  

Met Park Eikenboomgaard wil Van Lieshout de Eikenboomgaard, zoals de naam al verklapt, aanpakken. Hij benadrukte dat het enkel de visie van het centrummanagement is en met de gemeente Oss wil meedenken over de toekomst van het stadshart. Het plan betreft een voorstel aan de gemeente. Wethouder Joop van Orsouw, die het stadscentrum in zijn portefeuille heeft, was voor de gelegenheid uitgenodigd. Centrummanagement Oss ontwikkelde het plan op eigen initiatief.

Doorpakken
Het al eerder opgestelde plan 'Koers Stadshart Oss' uit 2016 over het toekomstperspectief van het Osse centrum is als uitgangspunt genomen voor Park Eikenboomgaard. Het stadspark geeft volgens Van Lieshout een mogelijke oplossing voor alle hete hangijzers waarmee het centrum van Oss stoeit. Zoals het houden van evenementen op de Eikenboomgaard, leegstand en het verplaatsen van de weekmarkt. Daarnaast voorziet het de binnenstad van de broodnodige impuls om het weer aantrekkelijk te maken voor winkelend publiek, landelijke ketens en lokale (nieuwe) ondernemers. 'Doorpakken', was dan ook de duidelijke boodschap van het centrummanagement. 

Park Eikenboomgaard
Het plan verandert de Eikenboomgaard van een eenrichtingsweg in een voetgangersgebied. Op de plaats waar nu acht particuliere woningen staan, moet een multifunctioneel park van 4500 vierkante meter komen die tot de parkeerplaats aan de Oostwal loopt en de nabijgelegen begraafplaats. Het park biedt onder meer plaats aan een amfitheater, speeltuin en stadsgracht. Op de parkeerplaats aan de Oostwal kunnen evenementen worden gehouden. Van Lieshout: "Het is de ideale plaats voor het kermisfeest of uitbreiden/verplaatsen van een gedeelte van de kermis of weekmarkt. Bovendien ontlast het het Jan Cunenpark als evenemententerrein. In Oss is aan de ene kant het Wal Kwartier in ontwikkeling. Park Eikenboomgaard zou een mooie impuls zijn voor de andere kant van de binnenstad."

Bestaande woningen
Wethouder Van Orsouw liet voorzichtig weten 'gematigd positief' te zijn. Cruciaal voor de uitvoering van het plan zijn de acht woningen die voor Park Eikenboomgaard moeten wijken. De gemeente heeft een wijzigingsbevoegdheid op die plaats. "Voor huidige bewoners is het lastig hun huis te verkopen vanwege de wijzigingsbevoegdheid. De gemeente kan via deze weg besluiten de locatie alsnog een andere bestemming te geven", reageerde Van Orsouw. Hij zei aan de slag te gaan met het plan en het voor te leggen aan de gemeente en provincie. Een duidelijk kostenplaatje voor het park is er niet. Van Lieshout hoopt dat het plan van de grond komt. "Het centrum van Oss heeft meer beleving nodig. Het moet geen place to buy worden, maar een place to be of meet."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant