Mensen tijdens de herdenking in het stadion van TOP Oss.
Mensen tijdens de herdenking in het stadion van TOP Oss.
update

Oss staat vandaag stil; updates van herdenking slachtoffers treinongeval

Algemeen 10.385 keer gelezen

OSS | Na het treinongeluk van 20 september is er een grote behoefte om elkaar te ontmoeten en om bij elkaar te zijn. Daarom is er vandaag om 16.00 uur een samenkomst voor de direct betrokkenen en de inwoners van de gemeente Oss.

Update 14.55 uur: voor theater De Lievekamp verzamelen journalisten zich. De Raadhuislaan is afgesloten voor auto's. Het stadion van TOP Oss gaat om 15.00 uur open.

15.00 uur: De Raadhuislaan in Oss is afgesloten voor auto's. Op wat geluid van bouwwerkzaamheden na is het erg stil op deze normaal zo drukke straat. 

15.15 uur: De eerste mensen stromen binnen bij theater De Lievekamp.


15.30 uur: Er zijn al honderden mensen in het stadion van TOP Oss. Alle reclameborden zijn afgeplakt met zwarte doeken. Er hangen spandoeken met 'Oss bedankt Nederland'.


16.00 uur: De herdenking begint. In het stadion zijn alle reclameborden afgeplakt met zwarte doeken. Er hangen spandoeken met 'Oss bedankt Nederland'.



16.05 uur: De clip van Pieter van Schooten met muziek van Iris van Nuland is te zien op het grote scherm. Daarvoor heette Peter van Aar de honderden aanwezigen welkom.



16.15 uur: Gemma van Baasbank is ceremoniemeester en spreekt indrukwekkende woorden.


16.20 uur: Burgemeester Wobine Buijs-Glaudemans komt aan het woord. Ze bedankt onder andere de vele hulpverleners. "Ook zij zijn vaders en moeders, opa's en oma's. Ik zag de tranen achter hun ogen. Ze duwen hun eigen emoties weg. Sommige hulpverleners hebben 30 jaar ervaring, maar dit was anders."


16.30 uur: In de zaal van theater De Lievekamp hebben de aanwezigen een glowstick gekregen. De eerste twee rijen mogen het licht aanzetten. Uiteindelijk ontstaat er een regenboog.

16.35 uur: De leidster die betrokken was bij het ongeval ligt nog in het ziekenhuis. "Dat is waar. Ze is niet zwanger, heeft allebei haar benen nog. Lichamelijk gaat het met sprongen vooruit, maar geestelijk heeft ze nog een lange weg te gaan", aldus Gemma van Baasbank. De moeder van Fleur -een van de kinderen die is overleden- laat volgens Van Baasbank weten dat ze hoopt dat het goed gaat met de leidster. Ze is absoluut niet boos en wenst haar en al haar naasten alle goeds.



16.40 uur: Manon de Laat, locatiemanager van kinderopvang Okido. "We voelen ons trots op alle pedagogisch medewerkster om te zien hoe krachtig ze zijn. Zorgzaam en oplettend, als team zo hecht. We ervaren het gevoel gesteund te worden. Hartverwarmende reacties doen ons heel erg goed. Gevoel van dankbaarheid van ouders dat we mogen blijven zorgen. We hopen dat het goed blijft gaan met de oudste zus en de leidster in het ziekenhuis. Hoop op de toekomst hebben we, ondanks wat er gebeurt is. De Dag van de Leidster zal nooit meer hetzelfde zijn. Fleur, Dana, Chris en Liva blijven altijd een plekje houden bij Okido en in ons hart."

16.45 uur: De volgende kleur verschijnt in De Lievekamp. De Oijense zangeres Vajen van den Bosch zingt en krijgt daarbij steun van BrabantTalent.


16.50 uur: Peter Janssen, directeur van basisschool de Korenaer. "Ik wandelde zoals iedere dag in een kwartiertje naar school. Ik neem een kop koffie en praat met wat leerkrachten. Ik loop binnen bij een collega. Rond 8.45 uur gaat mijn mobiel, die collega belde niet iedere dag. Zonder inleiding vraagt ze: 'Missen jullie kinderen? Er is een ernstig ongeval gebeurd.' Binnen enkele minuten weten we dat we in 5 groepen een kind missen zonder afmelding. De schrik slaat toe: het zal toch niet? Slechts een paar minuten later komt de politie met het nieuws: er is een ongeval gebeurd met 5 leerlingen van de Korenaer en een leidster van Okido. In een flits besef ik dat ik net op een leeg stoeltje zat. Wat er dan gebeurt, is onwezenlijk." Janssen ging onder andere naar de opvangplek. "We waren er voor de ouders en een paar uur later informeerden we alle ouders in Ussenstelt. We besloten om een dag later de school te openen om leerlingen en ouders op te vangen en samen verdriet te delen. Er was sprake van intens verdriet. Het weekend gebruikten we om herdenkingsplek in te richten. De dagen daarna zagen we zoveel verdriet. In vier klassen blijven stoeltjes voor altijd leeg. Het gemis en verdriet zijn in de hele school aanwezig. Ik heb de kracht in ons team gevoeld. Ook hebben we ongelofelijk veel reacties van uit Oss en de rest van Nederland gekregen. Zoveel mensen leven mee, dat voelt goed. Na vandaag hopen we de draad weer op te pakken. Het zal wel altijd anders zijn. In 41 jaar hebben we op de Korenaer nog nooit een kind verloren. Nu vier tegelijk, we gaan jullie ongelofelijk missen."


17.10 uur: De Osse burgemeester Wobine Buijs-Glaudemans met indrukwekkende woorden. "Er was betrokkenheid bij de hele gemeenschap. Op zo'n moment staan we samen en lijden we samen. Bloemen, knuffelen en tekeningen, het almaar groeiende herdenkingsveld: we kunnen alleen maar hopen dat de families er kracht uit putten. Alle steun was hartverwarmend. Een spontane inzamelingsactie heeft ruim 250.000 euro opgeleverd. Profvoetballers die stilstonden bij het ongeval, supporters met fakkels en spandoeken. Wat heeft dit verschrikkelijk ongeluk veel losgemaakt. Heel Nederland was betrokken. Iedereen in Oss en de rest van Nederland bedankt."

17.20 uur: Tranen bij veel mensen vanwege het optreden van Jim Bakkum.

17.30 uur: De herdenking is ten einde.


Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant