Aanwezigen bij de bijeenkomst, met onder andere voormalig minister Jeroen Dijsselbloem (links op de eerste rij)
Aanwezigen bij de bijeenkomst, met onder andere voormalig minister Jeroen Dijsselbloem (links op de eerste rij)

Geldzaken aanpakken met app fiKks

Algemeen 619 keer gelezen

OSS | Honderdduizenden Nederlanders kampen met schulden. Ook in Oss zijn er veel inwoners die kampen met ernstige financiële problemen. Om mensen in nood te helpen, heeft Stichting Helden van De Wil de app fiKks ontwikkeld. Met de app kiest een deelnemer zelf (anoniem) een buddy. De buddy ondersteunt de persoon met financiële problemen bij het doen van betalingen, bij het wegwerken van achterstanden, maar ook bij het inzicht krijgen in de financiën. Dinsdagmiddag kregen tientallen Osse ondernemers informatie over het project. 

Burgemeester Wobine Buijs-Glaudemans vindt het erg belangrijk dat mensen met schuldenproblematiek worden geholpen. Het gaat in de gemeente Oss om honderden gevallen en zeer waarschijnlijk ligt dat aantal beduidend hoger omdat vanwege schaamte veel mensen zich niet melden. "Schuldenproblematiek raakt mensen in de kern van hun wezen. Je wordt getroffen in je zekerheid, maar gaat je misschien ook afvragen of je er nog wel toe doet in de samenleving. Je schaamt je omdat je het uitgavepatroon niet meer kan financieren. Daardoor word je steeds meer gestrest en bewandel je een pad waarop je je absoluut niet goed voelt. Het is zo belangrijk dat we als gemeenschap zeggen: we zijn er voor je. Uiteraard blijft de eigen verantwoordelijkheid staan, maar we gaan je helpen. Ieder mens telt in onze gemeenschap. En bovendien vind ik het ook heel belangrijk om ervoor te zorgen dat ze niet kiezen voor het criminele pad. Mensen kunnen bezwijken voor de verleiding van veel geld, maar uit de criminaliteit komen is vervolgens heel erg moeilijk." Dat veel ondernemers uit Oss dinsdagmiddag naar het gemeentehuis kwamen voor de uitleg over de app fiKks, deed de burgemeester goed. "Onlangs hebben we in Oss een vreselijk naar ongeval gezien. Je ziet daarna iets ontstaan in de gemeente en dat maakt Oss zo bijzonder: er is sprake van een ongelofelijke saamhorigheid. Als ik zie dat er voor dit onderwerp ook zoveel mensen op de been zijn, dan kun je ook hier spreken over saamhorigheid."

FiKks
De app fiKks is in maart 2018 officieel geïnstalleerd. Het helpt mensen bij het op orde krijgen van hun financiën door middel van het ingebouwde algoritme plus de steun van een buddy. Buddy kun je worden door een e-learning traject (duurt zo'n drie uur) af te ronden en een Verklaring Omtrent het Gedrag aan te vragen. De doelstelling van initiatiefnemer ADG dienstengroep is om voor eind 2020 10.000 digitale vrijwilligers te werven. "En we hopen jaarlijks zo'n 20.000 mensen te kunnen helpen", aldus Rob Steenkuijl, directeur Corporate Affairs. Een bekende ambassadeur is voormalig minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem. Hij is actief als buddy.

'Fantastisch project'
Het initiatief FiKks wordt in Oss geïnitieerd en gesteund door de gemeente Oss, Stichting Met Elkaar, Oss tegen armoede, de OIK en TIBO. Voorzitter Mari Peters van Stichting Met Elkaar hoopt onder andere dat in de gemeente Oss meer mensen zich bewust worden van de problematiek. "Het kan natuurlijk dat je in je eigen omgeving niemand kent met schulden. Maar ga als ondernemer zijnde eens in de loonadministratie kijken hoeveel van je werknemers met financiële problemen kampen. Mensen schamen zich en als je het gevoel hebt dat je niet telt, sluit je jezelf op. Dat is een probleem voor de hele maatschappij. We moeten er met z'n allen proberen iets aan te doen. Ik hoop dat veel ondernemers, maar ook andere Ossenaren, besluiten om mee te doen. FiKks is een fantastisch project."

Kijk voor meer informatie op de website www.wijgaanhetfikksen.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant