(Archieffoto: Jan Maissan)
(Archieffoto: Jan Maissan) Foto: Leon Voskamp

Hoogwaterseizoen: geen werkzaamheden op dijken

Algemeen 977 keer gelezen

Het is oktober, dat betekent dat het hoogwaterseizoen is begonnen. Om de dijken veilig te houden, gelden er strengere regels: van 1 oktober tot 1 april mogen er géén werkzaamheden op of aan de Maasdijk of de regionale keringen (dijken) plaatsvinden. Dat geldt ook voor de beschermingszone van maximaal 100 meter aan beide zijden van de dijk.

De dijken moeten de komende maanden bestand zijn tegen hoge waterstanden op rivieren, kanalen en beken. William de Kleijn, lid van het dagelijks bestuur van waterschap Aa en Maas: "We beschermen vele duizenden inwoners, agrarische en industriële bedrijven tegen hoog water van de Maas. Een veilige Maasdijk is van levensbelang en daarom zijn er strenge regels. Hetzelfde geldt voor de dijken en keringen van kleinere beken en kanalen." Zelfs een oppervlakkige beschadiging door bijvoorbeeld crossmotoren of graafwerkzaamheden kan grote gevolgen hebben. Waterschap Aa en Maas vraagt dijkbewoners om beschadigingen, illegale activiteiten of vandalisme direct te melden bij het Klantcontactcentrum via (088) 178 80 00.

Regels voor veiligheid
Tussen 1 oktober en 1 april zijn álle werkzaamheden op of aan de Maasdijk, de regionale keringen én in de bijbehorende beschermingszone verboden. Onder werkzaamheden vallen alle bouw-, graaf- of sloopwerkzaamheden, inclusief het planten of kappen van een boom, tuininrichting of het leggen van kabels of leidingen. Wie zich niet aan de regels houdt, loopt het risico dat het werk wordt stilgelegd. Overtreders krijgen bovendien een boete opgelegd. In deze periode zijn werkzaamheden toegestaan met een watervergunning. Meer info: www.aaenmaas.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant