Nieuwsgierige kinderen kunnen meedoen aan Columbus. (Beatriz van Lent - FotoLente)
Nieuwsgierige kinderen kunnen meedoen aan Columbus. (Beatriz van Lent - FotoLente) Beatriz van Lent - FotoLente

Workshops en cursussen voor nieuwsgierige kids

Algemeen 454 keer gelezen

OSS | Nieuwsgierige kinderen van 9 tot en met 12 jaar opgelet! Bibliotheek Oss en Volksuniversiteit Oss slaan voor de derde keer de handen ineen voor Columbus. Op een laagdrempelige manier kunnen kinderen tijdens workshops en cursussen meer kennis vergaren over allerlei onderwerpen.

Twee jaar geleden werd een idee van beide partijen uitgewerkt tot Columbus. Waarom de naam Columbus? Hij was erg nieuwsgierig en deed in 1492 als eerste Europeaan Midden-Amerika aan. Zonder zijn nieuwsgierigheid had het veel langer geduurd voordat iemand op het idee kwam om de Atlantische Oceaan over te steken. "We kijken tevreden terug op de eerste twee jaar, maar hebben er ook van geleerd hoe we het nog beter aan kunnen pakken. Dit jaar staat er een prachtig programma waar we trots op zijn. Nadat vorig jaar de Udense bibliotheek zich aansloot, is dit jaar Veghel erbij gekomen", aldus Annemarie Baaijens-Nooijen van de Noord Oost Brabantse Bibliotheken en Ellen Matagora van de Volksuniversiteit Oss.

Uiteenlopende onderwerpen
De workshops en cursussen gaan over uiteenlopende onderwerpen. Zo staan er bijvoorbeeld diverse taalcursussen op het programma: Engels, Frans en Spaans. "We pakken het anders aan dan reguliere lessen op school. Op een speelse manier maken de kinderen kennis met de taal. De drempel om het te spreken willen we verlagen, zodat de kinderen op vakantie bijvoorbeeld zelf een ijsje kunnen bestellen en een boodschapje kunnen doen." Daarnaast zijn er de workshops 'Hoe word ik archeoloog' en 'Is tijdreizen mogelijk?', of kruipen kinderen in de huid van detectives en geheim agenten, en is er de cursus 'Stralend jezelf zijn' en geeft professioneel gamer Koen Schobbers een workshop. "Het zijn workshops en cursussen die nog niet in Oss en omgeving worden aangeboden. Alle workshops en cursussen zijn voor iedereen geschikt, als je het maar leuk vindt om buiten schooltijd iets interessants te leren." Beiden hopen dat Columbus nog vele jaren georganiseerd gaat worden. "We merken dat er vanuit de jeugd veel belangstelling voor ons aanbod is. Het programma zal ieder jaar wat aangepast worden naar de actualiteiten die dan 'hot' zijn, zo blijft het aanbod steeds weer uitdagend." Meer informatie over de workshops en cursussen is te vinden op de website www.nobb.nl en www.volksuniversiteitoss.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant