Gerben van den Bogaard doet mee aan het NK Canicross.
Gerben van den Bogaard doet mee aan het NK Canicross.

NK Canicross op spectaculaire Osse baan

Sport 1.034 keer gelezen

OSS | Zo hard mogelijk rennen samen met je hond. Dat is op zondag 11 november de bedoeling tijdens het NK Canicross. Normaal gesproken vinden deze kampioenschappen plaats in bosgebied, maar dit jaar wordt er door Canicross Nederland voor Oss een uitzondering gemaakt. Het parcours bevindt zich namelijk op circuit De Witte Ruijsheuvel aan de Aengelbertlaan 60.

door Leon Voskamp

Het initiatief voor het NK in Oss ligt bij Gerben van den Bogaard. Hij benaderde Canicross Nederland en stelde De Witte Ruijsheuvel voor. "Mijn vader en ik wilden het spectaculair aanpakken, maar de bond was in eerste instantie zeer terughoudend. Wij waren echter enthousiast en we hebben mensen van Canicross Nederland uitgenodigd om te komen kijken. Uiteindelijk kregen we groen licht en proefden we enthousiasme bij de bond. Het is toch heel wat anders dan de 'normale' kampioenschappen in het bos." De Ossenaar veranderde naar eigen zeggen wel 25 keer het parcours. "Ik heb ook allerlei deelnemers uitgenodigd om het parcours te verkennen en ons tips te geven. Al met al zijn we nu zeer tevreden met de baan."

Deelnemers
Voor het NK wordt gebruik gemaakt van 1.200 meter van het parcours. Iedereen kan zich inschrijven voor het NK en er zijn diverse leeftijdscategorieën voor zowel mannen als vrouwen. 's Ochtends om 10.00 uur beginnen de steppers aan hun wedstrijd van 2,8 kilometer. Daarna is het de beurt aan bikejoring: mountainbiken met je hond. Na deze wedstrijd over 4,5 kilometer zijn de canicrossers aan de beurt voor dezelfde afstand. Er zijn ook wedstrijden voor kinderen, die wel worden begeleid door een volwassene. Het NK wordt een pittige uitdaging voor de deelnemers, aangezien de zandbaan veel hoogteverschillen kent. "Het zal een lastige wedstrijd worden. Door de steile hellingen is het veel klimmen en dalen. De snelheden die je normaal gesproken in het bos haalt, zul je hier niet vaak halen."

Toeschouwers
Van den Bogaard hoopt op minimaal 170 deelnemers, waaronder een aantal uit de regio Oss. "Er is hier naast het circuit een afgebakend stuk grasveld waar auto's of campers kunnen parkeren. Vaak zien we dat hele families erop uit trekken. Uiteraard hoop ik dat er veel mensen komen kijken en dat we onze sport kunnen presenteren aan een breed publiek."


Plezier
Dan toch nog de vraag: wat trekt deze instructeur van Rawi hondenschool in Lithoijen aan in Canicross. "De honden mogen lekker los gaan en vinden het geweldig om te doen. Ik vind het ook heerlijk om in de natuur met de honden te rennen." Zelf doet hij tijdens het NK mee aan de lange afstand (4,5 kilometer) met hond Fenna en met de korte afstand (2,8 kilometer) met Sepp. Ook loopt hij mee met zowel zijn zoon Lars als dochter Maud met de kidsrun. "Ja, ik loop flink wat kilometers. Maar die glimlach op de gezichten van de kinderen: dat is toch geweldig."

Kijk voor meer informatie over canicross op www.canicrossnederland.nl.

Gerben van den Bogaard doet mee aan het NK Canicross.
Gerben van den Bogaard doet mee aan het NK Canicross.
Gerben van den Bogaard doet mee aan het NK Canicross.
Gerben van den Bogaard doet mee aan het NK Canicross.
Gerben van den Bogaard doet net als zijn zoon mee aan het NK Canicross.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant