Anka van Eerd, coördinator Buddyhulp Oss.
Anka van Eerd, coördinator Buddyhulp Oss.

'We willen dat mensen positiever in het leven staan'

Algemeen 719 keer gelezen

OSS | Ben je een mensenmens, heb je het hart op de juiste plek, sta je open om te leren, heb je respect voor een ander en wil je je een aantal uur per week op vrijwillige basis inzetten voor iemand die het moeilijk heeft of het alleen niet redt? Stichting Buddyhulp zoekt buddy's in de regio Oss.

door Leon Voskamp

Stichting Buddyhulp koppelt hulpvragers aan vrijwillige buddy's. De hulpvragers melden zichzelf of komen bij de stichting via bijvoorbeeld een huisarts, het GGZ, thuiszorgorganisaties of ONS welzijn. De coördinatoren gaan met beide partijen los van elkaar in gesprek en op basis van de interesses wordt bekeken of er sprake van een klik is. Daarna is er een kennismakingsgesprek en als hulpvrager en buddy aan de slag gaan, zijn er regelmatig evaluaties.

Traject
Het gaat in eerste instantie om een traject van een jaar. "Het gaat om een tijdelijk steuntje in de rug", aldus coördinator Buddyhulp Anka van Eerd. "In de afbouwfase wordt er bekeken of een eventuele verlenging van een jaar mogelijk is."

Activiteiten
Wat er van een buddy wordt verwacht? Dat hangt af van de vraag van de hulpvrager. "Vaak gaat het niet om heel grote doelen. Het doel wordt samen met de hulpvrager opgesteld. Er zijn bijvoorbeeld hulpvragers die eenzaam zijn. Je kunt dan proberen het netwerk te vergroten door op zoek te gaan naar een leuke hobby. Maar soms is een wandeling naar de supermarkt of een luisterend oor bieden al een stap vooruit. Of je steunt een hulpvrager bij bijvoorbeeld een ziekte- of herstelproces. Het is niet de bedoeling om je eigen normen en waarden op te leggen. Het belangrijkste doel van Buddyhulp is om mensen in beweging te krijgen. Dat ze door lichtpuntjes te ontdekken hun zelfbeeld versterken. Daardoor komen ze positiever in het leven te staan."

Begeleiding
Buddy's krijgen een training van de stichting voordat ze aan de slag gaan. Eenmaal begonnen als vrijwilliger, staan ze er niet alleen voor. "Eens in de twee maanden organiseren we een buddy-avond. Van buddy's, coördinatoren tot het stichtingsbestuur: iedereen komt samen om kennis te maken en/of ervaringen uit te wisselen. Ook wordt er iedere bijeenkomst een thema uitgediept. Zo krijgen de buddy's handvatten aangereikt over hoe te handelen in bepaalde situaties."

Achtergrond
Iedereen bij Stichting Buddyhulp is op vrijwillige basis actief. Wie de buddy's vaak zijn? "Dat is echt heel divers. Regelmatig zien we dat mensen op hun werk of met hobby's al enige ervaring hebben opgedaan bij het helpen van mensen. Maar een eis is het zeker niet. Als je je maar kunt verplaatsen in een ander en het fijn vindt om iemand te kunnen helpen die het nodig heeft."

Aanmelden
Geïnteresseerd om buddy te worden? Aanmelden of meer informatie via Anka van Eerd: e-mailadres anka@buddyhulp.nl of telefoonnummer (06) 23 46 63 32. Neem ook een kijkje op de website
www.buddyhulp.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant