André Cornelissen en Claus Foederer vertrekken naar Kenia
André Cornelissen en Claus Foederer vertrekken naar Kenia Foto Peter Kuijpers

Claus en André gaan voetbaltrainers 'bijspijkeren' in Kenia

Sport 337 keer gelezen

VEGHEL – Wat beweegt iemand om voetballes te gaan geven aan trainers in het verre Kenia? Veghelaar Claus Foederer en André Cornelissen hebben daar een passend antwoord op en reizen op 4 november af naar het mooie Afrikaanse land.  

Door: Peter Kuijpers

Kenia heeft een oppervlakte van 592000 vierkante kilometers en is veertien maal groter dan Nederland. Naar dat land reizen Claus en  André begin november naar toe. De twee kennen elkaar van haver tot gort. André Cornelissen was tot dit seizoen drie jaar lang trainer van de Erpse voetbalclub. Claus Foederer assisteerde hem en dan is de connectie snel verklaarbaar. Waarom naar Kenia is dan een logische vraag. Foederer: "Toen ik trainer was bij SES in Langenboom was de vrouw van mijn leider William, Carmen van Bergen,  verbonden aan de Amara Foundation. Het doel is  het verlenen van hulp aan kinderen op het gebied van onderwijs, huisvesting en gezondheidszorg, die wonen en verblijven in het district Kisumu in het westen van Kenia. De stichting tracht haar doel onder meer te verwezenlijken door het houden van inzamelingen en acties ter verwerving van middelen."


Projecten
Kisumu is na Nairobi en Mombassa de derde grote stad van Kenia. Daar reizen de twee trainers naar toe in november. Claus vervolgt: "De foundation faciliteert daar diverse projecten. Het gaat om een grote buitenwijk van Kisumu waar de kinderen wel onderwijs krijgen, maar in de middag maar wat over straat zwerven. Nu hebben ze daar een voetbalclub opgericht eveneens gefaciliteerd door de Amara Foundation als een onderdeel van hun projecten. Ze moeten elke dag komen trainen, krijgen dan te eten en aan het einde van de week krijgen een toernooitje of gaan een wedstrijd voetballen. Zo houden ze die kinderen van de straat met een stukje sport. Ze willen nu het eerste elftal in de competitie laten voetballen, maar dat kost weer geld. Bij mijn werkgever de Provincie Noord-Brabant kunnen we elk jaar een goed doel opgeven bij de kerstpakketten actie. Dan kun je in plaats het Kerstpakket te ontvangen het geld daarvoor aan een goed doel schenken. Dit  leverde in 2012 maar liefst 4200 euro op wat aan de foundation werd geschonken. Daarvan kunnen ze nu voetballen in competitieverband."


Duurzame kennis
Claus is een voetbalfanaat tot op het bot. Wat is er dan mooier om de trainers op de werkvloer in Kenia eens wat bij te spijkeren: "Ik liep al langer met de gedachten als er een keer tijd voor was om dan naar Kisumu af te reizen. Dat gaat nu dus gebeuren. Ik vroeg André en die had daar wel oren naar. André deed in het verleden al eens zulk project in Burkino Faso dus wat ervaring is wel leuk. Om die reden reizen we op 4 november af naar Kenia en keren op 14 november weer terug. Als we daar aankomen staan er zestien leergierige voetbaltrainers klaar die we hopelijk wat bij kunnen sturen. We willen toch wel wat duurzame kennis achterlaten daar. We hebben tassen vol met voetbaldingen bij die we daar uit gaan delen, maar ook een plan wat accommodatie betreft. Dat kost dan weer geld waarvoor de foundation de hand voor op moet houden. In de morgen doen we de theorie en in de middag de praktijk op het zandveld met twee doelen." Mooie plannen met een avontuurlijk tintje.

Mocht u op de een of andere manier hieraan bij willen dragen raadpleeg de website van Amara Foundation  of mail de penningmeester@amarafoundation.org voor dit mooie project.

Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant