Afbeelding

De oorsprong van Port komt uit het Douro-gebied

Zakelijk 465 keer gelezen

'Rondom 1700 ontdekte men dat als er wijnalcohol toegevoegd werd aan de wijn, deze beter een zeereis doorstond.

Douro – portgebied: Dit ligt 80 kilometer ten oosten van Porto. De druiven worden in de lageres (pershuizen) geperst. De gisting wordt gestopt, door toevoeging van wijnalcohol. Hierdoor blijft onvergiste suiker in de wijn achter. Het duurt enkele maanden dat de wijnalcohol met de wijn één wordt. Er zijn twee hoofdgroepen Portwijn. De blends zijn van verschillende jaargangen en de Vintage Port is gemaakt van één jaargang, alleen uit de betere jaren.

-Vintage Port: deze moet tussen 1 juli van de tweede jaar en 30 juni van de derde jaar gebotteld worden. Na botteling rijpt hij nog lang op fles. Deze port komt van de beste wijngaarden en mogen alleen in de beste wijnjaren gemaakt worden.

-Late Bottled Vintage: deze moet gebotteld worden tussen 1 juli het vierde jaar en 31 december het zesde jaar. Het jaar van de botteling moet ook op de fles staan.

-Colheita: deze Port moet minimaal zeven jaar fust hebben gehad en het bottel jaar moet vermeld worden. Ook deze wijn mag alleen in de betere wijnjaren gemaakt worden en komen van de betere wijngaarden.

-Ruby: dit is een jonge Port. Hij is purperrood en is tamelijk zoet van smaak. Dit is de eenvoudigste port, maar de goede porthuizen maken ook mooie Ruby's .

-Tawny: dit is een gerijpte Ruby. Hij is veel lichter van kleur geworden en heeft zijn zoetigheid afgebouwd. Op het etiket staat de lagering op fust en de jaar van botteling.

Proost,'

Jurgen en Silvia
Caves Hubert Zeegers

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant