Semira Camdzic en Danielle van Geel.
Semira Camdzic en Danielle van Geel.

'Aandacht voor jonge mantelzorgers is belangrijk'

Algemeen 1.207 keer gelezen

OSS | Theaterstichting Honingvos speelt maandag 12 november de voorstelling 'Moederskind' in de Rabo Zaal van theater De Lievekamp. Het programmeren van deze productie komt voort uit een samenwerking tussen Indigo, ONS Welzijn en Theater van de Stad. Met deze voorstelling willen zowel de makers als Indigo en ONS Welzijn aandacht vragen voor jonge mantelzorgers.

Voor de voorstelling heeft Ellen Honing -zelf dramatherapeut en moeder van twee jonge dochters- van theaterstichting Honingvos samengewerkt met Nina van Tongeren (17), een KOPP-kind. KOPP staat voor Kinderen van Ouders met Psychiatrische Problemen. Ze zijn vaak onzichtbaar voor de buitenwereld omdat de hulp in de gezinnen vaak is gericht op de volwassene. Om ook aandacht voor te vragen voor de jonge mantelzorgers (waaronder de KOPP-kinderen) is de productie 'Moederskind' ontwikkeld. Het onderwerp wordt op theatrale wijze behandeld. Na afloop gaan de spelers -die tevens ervaringsdeskundigen zijn- in gesprek met het publiek om de huidige situatie van KOPP-kinderen te bespreken. Indigo en ONS Welzijn zullen aanwezig zijn om vragen te beantwoorden.

Onderschat
Daniëlle van Geel is jongerenwerker bij ONS welzijn. Samen met collega's heeft ze bij Jongerencentrum 't Honk het project 'We Matter' opgezet. Een 'chill-avond' speciaal voor jonge mantelzorgers. We Matter ondersteunt ze en organiseert activiteiten waar ze elkaar kunnen ontmoeten. Daniëlle is zelf ook ervaringsdeskundige. "Het wordt weleens onderschat wat KOPP-kinderen en andere jonge mantelzorgers met zich meedragen. Er wordt veel van je gevraagd. In de hulpverlening richten de professionals zich voornamelijk op het oplossen van het probleem in een gezin. De focus ligt op de volwassene en er wordt te weinig gedacht aan het netwerk eromheen. Als ze bijvoorbeeld eens meer naar de kinderen kijken en vragen: 'Hoe gaat het nou eigenlijk met jou?'" Veel jonge mantelzorgers vinden het volgens Daniëlle moeilijk om om hulp te vragen. "Maar het is van belang om meer aandacht aan deze doelgroep te besteden. Je eigen ontwikkeling wordt namelijk beïnvloed en uit onderzoek blijkt dat velen later een beroep moeten doen op de geestelijke gezondheidszorg. De preventieve ondersteuning voor KOPP-kinderen van Indigo is daarom erg belangrijk."

Bewustwording
De organisaties achter 'Moederskind' hopen op een gevarieerd publiek in de Rabo Zaal. "We weten dat er professionals naar de voorstelling komen kijken. Het begint bij bewustwording. Maar we nodigen ook onder andere jonge mantelzorgers uit. Ongetwijfeld komt er een stuk herkenning naar voren. Na afloop gaan we samen in gesprek. Persoonlijk vond ik de herkenning en erkenning fijn toen ik lotgenoten sprak. Je komt erachter dat je niet de enige bent." Haar collega Semira Camdzic -die stage loopt bij ONS welzijn- is ook ervaringsdeskundige en deelt de mening van Daniëlle. "Deze voorstelling is een stuk verwerking. Door in gesprek te gaan met professionals en lotgenoten leer je hoe je met bepaalde situaties om kunt gaan. Zo zie je licht aan het einde van de tunnel."

Kaartverkoop
Kaarten zijn te koop via (0412) 64 89 22 of kijk op www.lievekamp.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant