Bezoekers zijn bezig met het rouwkwartet.
Bezoekers zijn bezig met het rouwkwartet.

'Het kunnen delen van verlieservaringen is fijn'

Algemeen 348 keer gelezen

OSS | Het Rouwcafé Oss bestaat bijna twee jaar. Per 1 januari stopt de subsidie van Oss Innoveert en gaan ze verder als stichting. Germien Grimmelikhuizen, Chantal Nicolasen en Freddy van Eerd hebben volop plannen voor de toekomst. "Er is namelijk veel behoefte aan het Rouwcafé", merkt Grimmelikhuizen.

door Leon Voskamp

Het was Grimmelikhuizen die met het idee kwam en een subsidieverzoek indiende bij de gemeente Oss. Via Oss Innoveert -een innovatiefonds voor vernieuwing om welzijn en zorg voor inwoners van de gemeente Oss verder te verbeteren- werd een subsidie voor twee jaar gegeven. In 2019 gaat het Rouwcafé verder als stichting en zijn er al meerdere gesprekken met sponsoren gepland.

Bijeenkomst
Het Rouwcafé vindt de eerste en derde woensdagochtend van 10.00 tot 11.30 uur plaats in het NME-Centrum bij kinderboerderij De Elzenhoek. Er komen mensen bij elkaar die met een verlieservaring worstelen en om hun ervaringen te delen en steun te ondervinden. Aanmelden is niet nodig, het is geheel vrijblijvend en gratis. Het is mogelijk om samen met iemand langs te komen. "Het gaat vaak om een groep van 15 tot 20 mensen. We zien bezoekers maandelijks terugkeren, maar ook regelmatig nieuwe gezichten. Na een voorstelrondje verdelen we de groep in kleine groepjes. Aan de hand van een opdracht gaan ze aan de slag. Bijvoorbeeld aan de hand van het rouwkwartet of een gedicht; wat herken je in de tekst en hoe pak je dingen zelf aan? Of wat doe je met de vraag: 'Hoe gaat het met je?' Sommige mensen willen namelijk troost bieden, maar doen dat op de verkeerde manier."

Vrijwilligers
De groepen worden begeleid door een begeleider en gastheer/-vrouw. Het Rouwcafé draait op vrijwilligers.

Erkenning
Volgens Grimmelikhuizen kan het Rouwcafé veel voor mensen betekenen. "Vergeten van een dierbare zul je nooit, maar de pijn kan milder worden. Het kunnen delen van je verlieservaringen is fijn. Het zijn lotgenoten en die begrijpen wat je voelt. Je mag verdriet hebben en er is erkenning voor je gevoel."

Rouwproces
Hoe lang een rouwproces duurt, is volgens haar erg verschillend. "We zien hier mensen die twee weken geleden hun partner of vader/moeder zijn verloren of negen jaar geleden. Ieder verlies vraagt om een rouwproces. Sommige mensen kunnen hun verdriet verwerken met hulp van naasten, maar er zijn ook mensen die eenzaam zijn. Dat maakt het extra moeilijk. Het is fijn om het verdriet te delen. Tijdens het Rouwcafé zijn al meerdere vriendschappen gesloten."

Toekomst
Het Rouwcafé gaat in 2019 ook twee keer per maand in de avonduren open in 't Hof in de Houtstraat. De eerste zondagmiddag van de maand willen ze een wandeling organiseren en eens per kwartaal een themabijeenkomst. "Maar het is voor ons eerst zaak om sponsoren te zoeken. Als stichting hebben we namelijk te maken met de nodige kosten."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant