Afbeelding

Berry Reijnen hoopt te schitteren tijdens finale van het Ouderen Songfestival

Algemeen 356 keer gelezen

OSS | Dat hij als 72-jarige zanger nog eens op het podium van het gerenommeerde DeLaMar Theater in Amsterdam mag staan. Dat alleen is voor de Osse Berry Reijnen al een feest. De aanleiding, de finale van het Ouderen Songfestival op 8 december, is uiteraard ook niet verkeerd.

Het Ouderen Songfestival is een festival voor zangliefhebbers van 55 en ouder. Na een auditie volgde voor de Osse operette/musical zanger Berry Reijnen één van de tien landelijke voorrondes, waar een kleine 200 vocalisten acte de présence gaven. Daarop volgde de halve finale. Met begeleiding van een professioneel combo behaalde hij een hoge score die recht geeft op een finaleplaats.

Verrassend
Met een lied uit de operette 'Boccaccio' van Franz von Suppé beoordeelde de jury zijn optreden als zeer lovend door de ontspannen manier van zijn vocale en acterende verschijning. "Boccaccio is niet een heel bekende aria, en daarom een verrassende keuze. Misschien dat de jury dat op prijs stelde", vertelt Berry, die in Oss en omstreken en in de muziekwereld weinig introductie behoeft. De operettefanaat bij uitstek soleerde op 15-jarige leeftijd in de Stadsschouwburg van Tilburg (zijn geboorteplaats) in een kinderoperette.
Dit bleek het begin te zijn van een zangcarrière, die zich voornamelijk in het operette- maar later ook in het opera- en musicalcircuit afspeelde. Berry boekte succes in vele operettes uit zowel het Duitse, Franse alsmede Engelse repertoire. Verder schitterde hij in enkele opera's en musicals.
Berry vertolkte rollen in gerenommeerde producties in binnen- en buitenland. Een hele staat van dienst dus, waarom dan toch meedoen aan een contest? "Omdat ik het leuk vind", verklaart Berry. "Het is voor mij, en veel andere deelnemers, geen manier om een carrière op te bouwen, omdat de meesten die al een hebben. Voor de winnaar zit er geen platencontract aan, je doet het alleen voor de eer en misschien dat er een paar optredens uit voortvloeien."

André van Duin
Mede daarom is de sfeer volgens Berry ook opperbest. "Meedoen is belangrijker dan winnen en iedereen gunt een ander het beste."
In de finale op 8 december in het DeLaMar Theater in Amsterdam staan zestien finalisten met een zeer uiteenlopend repertoire. "Van Nederlandstalig tot evergreens of klassiek; er zit van alles tussen. Dat is niet met elkaar vergelijkbaar, daarom kijkt de jury (vorig jaar met onder anderen André van Duin, red.) naar het totaalplaatje. Wat mijn kansen zijn? Poeh, daar heb ik nog niet aan gedacht. Het zou wat anders zijn als iedereen hetzelfde repertoire zou brengen, dan kun je vergelijken. Maar dat is hier niet het geval."

Meedoen
"Maar ach", vervolgt Berry, "meedoen is voor velen belangrijker dan winnen. Uiteraard moet je wel wat in huis hebben anders kom je niet eens door de audities. En dat ik op mijn 72ste als semi-professioneel artiest nog eens op het podium van het DeLaMar mag staan is voor mij al een eer. De dag na de finale? Dan ga ik weer gewoon door, ongeacht de uitslag. Deze man zit nooit stil."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant