Afbeelding

'Talenten zichtbaar maken in de Talententuin'

Zakelijk 927 keer gelezen

OSS | De Talententuin opende oktober 2017 de deuren aan de Galliërsweg 8 in Oss. Deze tuin biedt leren, werken en arbeidsmatige dagbesteding voor (jonge) mensen die een grote afstand tot de arbeidsmarkt hebben. "Hier krijgen ze de kans om te ontdekken en te leren", aldus directeur Tanja Verstappen van de Talententuin.

De Talententuin is er voor mensen met een indicatie vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) of Wet langdurige zorg (Wlz). "We helpen mensen ook welke wegen ze moeten bewandelen om tot een aanvraag te komen. Ze moeten de weg weten te vinden in het doolhof. Sommigen hebben al een heel hulpverleningstraject achter de rug. Als je een indicatie hebt, ben je in principe vrij om te kiezen voor de dagbesteding die je wil."

Vakgebieden
De deelnemers die voor de dagbesteding kiezen, zijn van alle leeftijden. Iedere kandidaat heeft een eigen achtergrond en een eigen verhaal. Na een uitgebreide intake wordt er gekeken naar wat iemand graag wil. "Sommigen weten dat precies, anderen moeten dat nog ontdekken. Je krijgt hier de kans om te snuffelen in meerdere vakgebieden. Wie hier binnenkomen? Soms worden we bijvoorbeeld gebeld door ouders met de vraag wat wij voor hun kind kunnen betekenen. Maar ook worden er mensen van andere zorginstellingen naar ons doorgestuurd."

Stapjes maken
Bij de Talententuin kiezen steeds meer deelnemers voor de dagbesteding. Er zijn zowel binnen als buiten diverse 'tuinen'. Van bijvoorbeeld een atelier, keuken, groente- en fruittuin tot een ruimte voor mediatechniek: er is een ruim aanbod. Ook zijn er diverse mogelijkheden om een certificaat te behalen. Meerdere zelfgemaakte producten worden verkocht. "We noemen het een tuin omdat daar van alles groeit. Je kunt er iets zaaien en uiteindelijk oogsten. Zo kijken wij ook naar mensen. We willen talenten bloot leggen en mensen stapjes laten maken. We nemen mensen erg serieus en ze krijgen zinvolle dagbesteding."

Ontwikkelen
Er wordt gewerkt met de Relim-methodiek. Hierin werken de doeners en makers aan het vergroten van hun zelfredzaamheid, eigen regie en empowerment. Deze methodiek wordt onderschreven door Movisie: het landelijk kennisinstituut en adviesbureau voor het sociaal domein. "We werken met ontwikkelingsplannen en vooral kleine doelen. Ze krijgen hier de ruimte om zich te ontwikkelen in een veilige omgeving en zo wordt zichtbaar wat iemand kan. Dat is voor de deelnemers een positieve ervaring en dat is heel belangrijk. Regelmatig heeft iemand een laag zelfbeeld van zichzelf. Terwijl een persoon zoveel in zich heeft. Het uiteindelijk doel is om mensen zo zelfstandig mogelijk hun talent vorm te laten geven." In alle tuinen werken professionele leermeesters. De deelnemers gaan in groepjes van maximaal acht personen aan de slag.

Belangstelling
Het is mogelijk om na het maken van een afspraak vrijblijvend kennis te komen maken met de Talententuin. "Laat je inspireren en kijk met eigen ogen wat de mogelijkheden zijn. Iedereen is hier welkom." Meer informatie op www.de-talententuin.nl of bel naar (088) 500 10 00,

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant