De Osse bibliotheek.
De Osse bibliotheek.

Beeldende expositie van gedichtenbundel Els de Groen

Algemeen 180 keer gelezen

OSS | Els de Groen debuteert met de gedichtenbundel 'Wakker vallen' als dichter en als schilder. Naast de 84 gedichten bevat het boek meer dan dertig olieverfschilderijen van de auteur zelf. Deze beeldende expositie is tot en met zondag 10 februari te zien in de Osse bibliotheek.

Op haar dertiende verhuisde Els van Den Haag -waar haar ouders een fietsenwinkel hadden- naar het Brabantse Grave. Daarna woonde, werkte of studeerde ze in Boxtel, Den Bosch, Eindhoven, Waalwijk, Tilburg, Sprang en Oss. Zoals ze als kind vaak verhuisde, zo zou ze als volwassene ver en veelvuldig reizen. Meestal om informatie voor haar boeken te verzamelen. Els was ooggetuige van de politieke omwentelingen in de Sovjet-Unie en de landen in Oost-Europa, reisde door Joegoslavië tijdens de Balkanoorlog en nam haar intrek in een Bulgaars getto om het dagelijks leven van bewoners te kunnen beschrijven. Vanwege haar kennis van Oost-Europa werd haar gevraagd zich te kandideren voor het Europees Parlement. Ook die wat cynische periode -waarin ze onder andere Gaza en de Westbank bezocht- vind je terug in gedichten.

Taal
Wakker vallen is geen somber boek. Het gaat over dagelijkse en heel herkenbare dingen, ver weg maar ook dichtbij. En het is een uitbundig spel met de taal. "Taal is boeiende materie. Wie de woorden ook maar een tikje kantelt, verandert het perspectief en daarmee zijn kijk op de wereld", aldus de bibliotheek in een persbericht.

Voordracht
Op donderdag 31 januari zal De Groen in de Bibliotheek Oss voordragen uit de bundel. Ook aanwezig die avond is Gert-Jan van der Steen, de Osse grafische vormgever met wie Els nauw samenwerkte. Zangeres, liedjesschrijfster en gitarist Dineke de Velde Harsenhorst, verweeft haar liedjes nauw met de teksten van Els. De avond begint om 20.00 uur, toegangskaarten zijn 5 euro voor leden van de bibliotheek en 7 euro voor niet-leden en te koop bij alle vestigingen van de NOBB en via www.bibliotheekoss.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant