De handknoperij van Bergoss in 1956, waar druk wordt gewerkt aan een tapijt voor het Tuschinski Theater in Amsterdam. Fotograaf Leo van den Bergh. Collectie Stadsarchief Oss.
De handknoperij van Bergoss in 1956, waar druk wordt gewerkt aan een tapijt voor het Tuschinski Theater in Amsterdam. Fotograaf Leo van den Bergh. Collectie Stadsarchief Oss.

Lezing Bergoss en honderden Bergoss-foto's online

Algemeen 434 keer gelezen

OSS | Agnes Lewe, oud-archivaris van Stadsarchief Oss, geeft dinsdag 29 januari een lezing over de Osse tapijtfabriek Bergoss. Aanvang van de lezing is 19.30 uur. Zij maakt aan de hand van een historische plattegrond en diverse foto's een rondgang door het bedrijf waarbij de verschillende onderdelen van Bergoss aan de orde komen. Gratis entree, reserveren via informatie@stadsarchiefoss.nl of (0412) 84 20 10.

Het Stadsarchief Oss beheert een uitgebreide beeldcollectie; een onderdeel hiervan is een speciale deelcollectie met honderden foto's van Bergoss door de jaren heen. Foto's van de fabrieksgebouwen, de machines en de producten, maar ook van de medewerkers en bedrijfsactiviteiten zoals jubilea. Deze foto's zijn nu te bekijken via de collectiewebsite van het Stadsarchief:
www.stadsarchiefoss.nl/collectie. Er is ook een Bergoss-boek, waar veel foto's in staan. Agnes Lewe, oud-archivaris van het Stadsarchief Oss, heeft de afgelopen jaren uitgebreid onderzoek gedaan in de bedrijfsarchieven. Aan de hand hiervan heeft zij het boek geschreven 'Bergoss over de vloer. De geschiedenis van de NV Gebroeders van den Bergh 1856 – 1982'. Ook is in het Stadsarchief tot en met zondag 10 februari de tentoonstelling 'Bergoss – werken bij de 'wattenjood'' te zien.

Bergoss
De grote tapijtfabriek Bergoss startte klein: Daniël van den Bergh begon in 1856 een wattenfabriekje in de Osse binnenstad. Stukje bij beetje groeide dit familiebedrijf uit tot een wereldberoemde fabriek voor tapijten en meubelstoffen. Honderden Ossenaren hebben hier gewerkt. In 1931, bij het 75-jarig jubileum van het bedrijf, liet zelfs koningin Wilhelmina haar waardering voor de onderneming van de Gebroeders van den Bergh blijken en mocht Bergoss zich voortaan 'koninklijk' noemen. Maar in 1982 ging Bergoss failliet. Voormalige concurrent Desso nam het terrein én de naam over en ging 'Bergoss' als eigen merk voeren. De tapijtindustrie verdween uiteindelijk uit Oss. In de jaren 90 en het begin van deze eeuw zijn veel van de oude fabriekspanden gesloopt.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant