Leerlingen leren onder andere hoe een AED werkt.
Leerlingen leren onder andere hoe een AED werkt.

Leren hoe je moet handelen bij een hartstilstand

Algemeen 462 keer gelezen

OSS | Mayko Slinkman is vrijdag 25 januari te gast bij Speaker's Corner in De Nieuwe Wereld (in samenwerking met Bedrijvig Oss). De vertegenwoordiger van Lionsclub Oss de Maashorst komt praten over 'School voor Hart'.

School voor Hart is een initiatief van Lionsclub Oss de Maashorst. In samenwerking met Het Hooghuis, Maaslandcollege, Sport Expertise Centrum, Talentencampus, Rabobank Oss Bernheze en mede mogelijk gemaakt door de Hartstichting. Het doel van School voor Hart is om reanimatietraining mogelijk te maken voor alle middelbare scholieren in Oss en omgeving.

AED
Een ambulance doet er maximaal 15 minuten over. Gemiddeld is een ambulance er na 10 minuten. Maar als je 10 minuten na een hartstilstand begint met reanimeren is de kans op overleving bijna nihil. Wordt binnen 4 tot 6 minuten begonnen met reanimatie, dan is de kans op overleving zonder schade meer dan 70 procent. Wat is daarvoor nodig? Burgerhulpverleners. Wat nu als leerlingen leren reanimeren en weten hoe ze om moeten gaan met een AED? De Lionsclub Oss de Maashorst heeft in 2016 de proef op de som genomen bij Het Hooghuis locatie TBL. Dit jaar zijn daar zo'n 200 leerlingen getraind door de eigen opgeleide docenten. "Maar dat is alleen het Titus Brandsma Lyceum. Er zijn nog 7 middelbare scholen in onze regio met in totaal ongeveer 7.000 leerlingen. Stel dat zij allemaal leren reanimeren. Dat geeft een enorme impuls aan de aanwezigheid van burgerhulpverleners in onze regio: mensen die weten hoe ze moeten handelen bij een hartstilstand. Dat is toch een gouden kans?", aldus de Lionsclub in een persbericht. "Om dit te realiseren moeten leraren worden opgeleid als instructeurs en moeten reanimatiepoppen en oefen AED's worden aangeschaft als trainingsmateriaal. Scholen willen reanimatieonderwijs wel opnemen in hun programma, maar hoe doen ze dat organisatorisch en financieel? Lionsclub Oss de Maashorst heeft deze handschoen opgepakt met 'School voor Hart'."

Eerste training
Vandaag (donderdag 24 januari) vindt de eerste reanimatietraining van docenten op Het Hooghuis locatie Stadion plaats. Tijdens deze middag zullen zes docenten een uitgebreide reanimatietraining krijgen. Hierna kunnen zij deze trainingen aan hun leerlingen geven. Op deze wijze kan de reanimatietraining opgenomen worden in het standaard lesprogramma van locatie Stadion.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant