Afbeelding

Filmvoorstelling met nagesprek over euthanasie

Algemeen 422 keer gelezen

Er bestaan nog steeds veel misverstanden over euthanasie. Daarom heeft de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) de Week van de Euthanasie in het leven geroepen. Om de kennis over keuzemogelijkheden aan het einde van het leven te vergroten, vinden in de week van 9 tot en met 16 februari, verspreid over het land, verschillende activiteiten plaats. Mensen zijn op 15 februari in de Osse bioscoop Kinepolis van harte welkom bij een NVVE-filmvoorstelling met nagesprek. Ze kunnen hier terecht met al hun vragen over euthanasie en vrijwillig levenseinde.

Het thema euthanasie en vrijwillig levenseinde leeft sterk in de maatschappij. Jaarlijks krijgt de NVVE dan ook 40.000 vragen over deze thema's van haar 167.000 leden. Uit de vragen die gesteld worden blijkt dat er een groot verschil is tussen wat mensen weten over en verwachten van een euthanasieverzoek en de praktijk. "Veel mensen denken bijvoorbeeld dat euthanasie een recht is in Nederland of dat met een wilsverklaring alles is geregeld. Dat is niet het geval. Een arts bepaalt of een euthanasieverzoek wordt ingewilligd. In de praktijk worden twee op de drie verzoeken afgewezen", meldt de NVVE.

Documentaire
De meeste vragen die de NVVE krijgt, gaan over euthanasie bij dementie. De aangrijpende documentaire 'Voor het te laat is' (Gerald van Bronkhorst en Marc Duijsings, 2016) biedt veel aanknopingspunten om deze ingewikkelde problematiek bespreekbaar te maken. De film volgt Annie Zwijnenberg en Margriet Hermans in de laatste maanden van hun leven. Zij leden aan Alzheimer en besloten uit het leven te stappen voordat de ziekte hen helemaal in zijn greep zou hebben.

Gesprek
Na de film kan het publiek met een panel van deskundigen op het gebied van euthanasie bij dementie in gesprek gaan. Ook kunnen geïnteresseerden met al hun vragen rondom het vrijwillig levenseinde bij NVVE-medewerkers terecht.

Tijden
De documentaire is op vrijdag 15 februari te zien in de Kinepolis aan de Lievekamplaan 4-6. Er is een middagvoorstelling om 14.00 uur en een avondvoorstelling om 19.00 uur. Een kaartje kost 7,50 euro. Kijk voor meer informatie en de kaartverkoop op www.nvve.nl/weekvan.

Meer informatie
Neem voor meer informatie contact op met Anne-Marie van Oss. Ze is bereikbaar via telefoonnummer (06) 24 95 66 22.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant