Ton van Zantvoort
Ton van Zantvoort

Documentaire Schapenheld te zien in Groene Engel

Algemeen 233 keer gelezen

OSS | Groene Engel vertoont op woensdag 27 en donderdag 28 februari de documentaire Schapenheld van de in Heesch geboren en getogen regisseur Ton van Zantvoort. Deze film ging tijdens IDFA (Internationaal Documentairefestival) in première en kreeg lovende kritieken. De documentaire gaat over de idealistische Stijn, een traditionele schaapsherder die wordt gedwongen te innoveren in een wereld die haaks staat op zijn idealen.

Ton van Zantvoort (1979) is geboren en getogen in Heesch en zat op het Maaslandcollege in Oss. Hij is regisseur, cameraman en editor en zijn werk wordt vertoond op gerenommeerde filmfestivals. Van Zantvoort kijkt uit naar de ontmoeting met het publiek op woensdag 27 februari: "Ik hoop dat iedereen naar de Groene Engel komt en dat er veel oud bekenden te zien zijn." Tien jaar geleden ontmoette Van Zantvoort één van de laatste traditionele schaapherders in Nederland. Stijn had het ideale leven, een liefhebbende vrouw, een kudde schapen en leefde in de natuur zoals we ooit allemaal deden. Door de jaren heen merkte de filmmaker echter hoe de ontspannen en opgewekte herder een steeds korter lontje kreeg en verbitterd raakte. Stijn en zijn familie vechten om hun rustige en eenvoudige leven te behouden, maar dit blijkt steeds moeilijker te worden in een dichtbevolkte, moderne wereld waar de kracht van geld en massaproductie zwaarder weegt dan goede bedoelingen en trage tradities.

Plotwendingen
De film kwam in de top 10 Best of IDFA als hoogst scorende Nederlandse film. "Ik denk dat de film goed ontvangen wordt, omdat het geen trage, saaie natuurdocumentaire is. De film heeft een hoog tempo, plotwendingen en een sterke narratieve verhaallijn zoals in een fictiefilm. Het verhaal is universeel herkenbaar. Het is geen herder zoals je ze verwacht, maar een echte Brabantse rauwdouwer. Wat het dan extra tof maakt, is dat zo'n klein Brabants onderwerp internationaal enorm aanslaat. De film is inmiddels geselecteerd voor meerdere Oscar gekwalificeerde A-filmfestivals."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant