Jon van Eerd. (Foto: Roy Beusker)
Jon van Eerd. (Foto: Roy Beusker) Foto: Roy Beusker

Jon van Eerd brengt Broadway naar De Lievekamp

Algemeen 230 keer gelezen

OSS | Hij is voor velen de onbetwiste koning van de lach: Jon van Eerd. Met zijn komedies over Harrie Vermeulen trekt hij volle zalen en krijgt hij de lachers op zijn hand. Dit seizoen gooit hij het over een andere boeg en staat hij op de planken met Charley, de komische musical. De musical speelt op 27 en 28 maart in theater De Lievekamp. "Het was een droom die we wilden laten uitkomen. We zijn er met het hele team opgesprongen en hebben gezegd: we gaan ervoor!"

door Melanie Ariëns

In 2004 maakte Jon van Eerd een succesvolle bewerking van Charley's Aunt (1892), waarin in een student zich voordoet als de tante van een vriend. Dit iconische verhaal is al die jaren in zijn hoofd blijven hangen om daar ooit nog wat mee te doen. Nu, 15 jaar later, heeft hij zijn bewerking omgetoverd tot de musical Charley. Gesitueerd in de glamour van de jaren 30 wringt Van Eerd zich, in de rol van butler en tante, in onmogelijke bochten om zoveel mogelijk problemen te voorkomen. "Omdat het toen zo'n leuke voorstelling was, zo'n leuk verhaal, wilde ik hier altijd nog wat mee doen. In New York zag ik Hello Dolly en dacht: dit is de manier waarop ik het wil doen. Het is eigenlijk the best of two worlds. De oude Broadway- en West End-feeling en tegelijkertijd heel erg iets van nu. Daar ging ik voor", vertelt Van Eerd.

Traditionelere stijl
Met Charley heeft van Eerd iets bijzonders in handen. Met 'slechts' negen acteurs en een zeskoppig live-orkest springt Charley tussen de grote musicals uit. Met een wat toneelmatigere opzet zonder zwevende decors en 'twintigduizend' danseressen, is het een echte musicalcomedy in de traditionelere stijl vanuit Engeland. Liefhebbers van 'Harrie Vermeulen', zullen in Charley dezelfde stijl herkennen. Een echte comedy of errors. Van Eerd noemt Charley in die zin dan ook een soort Harrie, maar dan in het jasje van een musical. "Comedy speel ik altijd wel op een bepaalde manier, dus dat is met Charley ook het geval. Maar het is voller. Het orkest en de muziek maken het anders. Het is absoluut een musical, maar je zal zien dat wij hele scenes hebben voordat er weer een liedje komt. Het is echt een combinatie van beide."

Muziek
De Britse West End en Broadwaycomponist Michael Reed mag de credits voor de muziek op zich nemen. Van Eerd kent Reed -die eerder samenwerkte met onder andere Andrew Loyd Webber voor Phantom of the Opera- van Moeder, ik wil bij de Revue. "Ik vond dat hij aan die nummers echt een goede Broadway-feeling had gegeven. De muziek die hij nu gecomponeerd heeft voor Charley is precies in de stijl van wat ik wilde maken. Het klopt voor mijn gevoel helemaal."

Cadeautje
Met Charley zet Van Eerd alles op alles om deze musicalcomedy het publiek te geven dat het verdient. 'Ik wil de mensen graag een cadeautje geven. Ik wil dat het er goed uitziet, met een mooi decor, mooie kostuums en goede acteurs. Als je er voor gaat, moet je er ook goed voor gaan. Dan heb je misschien geen zwevende decors, maar wel het wauw-gevoel als het doek opgaat!"

Jon van Eerd brengt Broadway naar De Lievekamp
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant