Luna Verwijst. (Foto: 247 sportphoto)
Luna Verwijst. (Foto: 247 sportphoto)

Osse Luna droomt van de Olympische Spelen

Sport 494 keer gelezen

OSS | Luna Verwijst staat voor een mooi, maar spannend avontuur. De 8-jarige Osse vertrekt morgen naar het Sloveense Maribor om daar te trainen en om aan internationale wedstrijden van Little Fox mee te doen. Daarna reist ze door naar Oostenrijk voor deelname aan het N(J)K SnowStar skiën.

door Leon Voskamp

Haar liefde voor skiën begon op 5-jarige leeftijd. Ze zat voor de wintersportvakantie in een skiklas en vond het hartstikke leuk om op de latten te staan. Ze ging ook na de vakantie door met skiën en bleek over talent te beschikken. "In het begin moest ik wel een beetje wennen", zegt Luna. "Maar ik ben niet bang en het ging steeds beter." Ze startte met één training per week, maar inmiddels traint ze vijf a zes keer per week. Drie a vier keer op de borstelbaan van Alpine World Oss en zondagochtend met het sneeuwteam van G-Force in de sneeuw van SnowWorld Landgraaf. Op maandag staat balance en krachttraining op het programma. Een druk leven voor de scholiere van de Nicolaasschool. "Ik ga naar school en als ik thuis ben en omgekleed ben, ga ik na het eten de baan op. Als ik geen avondtraining heb ga ik vroeg naar bed om fit te zijn en ook let ik samen met mijn sportdiëtiste op mijn voeding." Van school krijgt ze veel steun en zijn ze meedenkend als ze naar belangrijke wedstrijden moet.

Angst
Wat Luna zo'n goede skiër maakt? Ze leeft voor haar sport, maar is ook niet bang. "Als ik boven sta, ga ik ervoor. Ik heb weleens angst gevoeld. Bij de reuzenslalom was een teamlid gevallen en geblesseerd geraakt. En ook als er bekenden komen kijken, ben ik wat zenuwachtiger dan normaal. Ik wil het dan extra goed doen en niemand teleurstellen." Haar ouders John en Linda Verwijst praten met trots over hun dochter. "Ze steekt er met veel plezier heel veel tijd in. Ze is gedreven en je ziet haar enorme stappen maken. Ze presteert goed en dat motiveert haar alleen nog maar meer." Of haar ouders Luna bij kunnen houden? "Nee, die tijd is voorbij", zeggen ze lachend. "Ze gaat zo snel, dat is voor ons echt niet meer bij te houden."

Prijzen
Luna zit qua leeftijd als eerstejaars in de categorie Aspirant I. Volgend jaar wil ze als tweedejaars medailles gaan pakken. De vensterbank in haar kamer staat vol met prijzen. Om meer ruimte te maken, krijgt ze binnenkort een prijzenkast. Ook de komende twaalf dagen in Slovenië en Oostenrijk hoopt ze op de onderdelen slalom en reuzenslalom in de prijzen te vallen. "Ik ga proberen om de eerste prijs te pakken. Ik heb er zin in, al gaan papa en mama niet mee."
Nederland is geen land dat veel wereldtoppers in het skiën heeft voortgebracht. Luna droomt wel van het hoogste podium. "Ik heb de Olympische Spelen op televisie gezien, dat is geweldig. Mijn droom is om daar ooit voor Nederland te staan." Om veel te kunnen trainen en naar het buitenland te gaan, is ze op zoek naar sponsoren. Kijk voor meer informatie op www.lunaverwijst.com of neem een kijkje op haar Instagram-pagina.

NK in Oss
Skiliefhebbers opgelet. Op 17 maart vindt het N(J)K Snowstar plaats op de skibaan aan de Aengelbertlaan 50.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant