Nurettin Altundal.
Nurettin Altundal. Foto: Hans van der Poel

Nurettin Altundal (SP): 'Gevoel van rechtvaardigheid is erg belangrijk'

Politiek 728 keer gelezen

De Provinciale Statenverkiezingen vinden op woensdag 20 maart plaats. Weekblad Regio Oss gaat in gesprek met lokale kandidaten die kans maken om gekozen te worden.

OSS | Nurettin Altundal heeft een rijke politieke carrière achter de rug. Hij was gemeenteraadslid en hoopt voor de derde periode de Provinciale Staten te gaan. "Ik hou van de politiek. Beslissingen in de politiek hebben invloed op onze samenleving en ik vind het dan ook belangrijk om invloed op besluiten te hebben."

'Rechtvaardigheid' staat centraal in het verkiezingsprogramma van de SP in Noord-Brabant. Het is die rechtvaardigheid waardoor Altundal al op jonge leeftijd politiek actief werd. "Ik ben in Turkije geboren en op negenjarige leeftijd verhuisde ik met mijn gezin naar Nederland. Ik was nog jong, maar weet nog goed hoe ik in Turkije in armoede opgroeide. Mijn ouders zijn Koerdisch en aleviet en hebben zowel qua etniciteit als geloof ervaren wat onrechtvaardigheid en ongelijkheid is. We werden buitengesloten, dat is een ontzettend vervelend gevoel. Daarom is het gevoel van rechtvaardigheid zo enorm belangrijk in onze familie. Het heeft me gevormd als mens. We vinden het heel belangrijk om op te komen voor de mensen die het moeilijk hebben in de samenleving. Ik heb het persoonlijk goed, maar dat rechtvaardigheidsgevoel zal altijd bij me blijven."

Van PvdA naar SP
In zijn toenmalige woonplaats Uden werd hij op 18-jarige leeftijd lid van de PvdA. Ook toen hij begin jaren '80 naar Oss verhuisde bleef hij de partij trouw. Hij werd raadslid van de PvdA, maar zijn liefde voor de partij nam rond 2000 af. "Ik begon steeds meer te twijfelen, want de PvdA kroop naar rechts. Ze gaven steeds meer toe aan verdere liberalisering en verdere marktwerking en in de samenleving nam de ongelijkheid en de kloof tussen arm en rijk toe." In 2006 zegde hij zijn lidmaatschap op en nam hij tijdelijk 'politieke rust'. "Toen ik in Uden lid van de PvdA werd, was de SP daar nog niet zichtbaar aanwezig. Maar in Oss heb ik de partij leren kennen en ik merkte dat er veel raakvlakken waren." In 2011 ging hij namens de SP de Provinciale Staten in en daar hoopt hij binnenkort voor de derde keer te worden gekozen. Daarnaast zat hij een periode in de Osse gemeenteraad, waar hij vorig jaar afscheid van nam. In de raad richtte hij zich onder andere op het economisch beleid. "De combinatie van de gemeenteraad, Provinciale Staten en een baan bij de vakbond was te druk. Ik heb geen spijt van mijn tijd in de gemeenteraad. Ik ben een ervaring rijker en kan me nu vanuit de provincie ook beter inleven in de gemeente."
De provincie is voor veel mensen een ver-van-mijn-bed-show. "Ik kan dat begrijpen, maar toch neemt de provincie heel belangrijke beslissingen. Stap bijvoorbeeld eens in de bus; dat wordt geregeld door de provincie. En wat denk je van de N-wegen buiten de gemeente of de beslissingen welke categorie bedrijven op een bedrijventerrein mogen komen." De SP wil zich volgens Altundal vooral inzetten om de rechtvaardigheid terug te laten keren. "Bijvoorbeeld op het vlak van zorg is die rechtvaardigheid ver te zoeken. En wat denk je van de economie. Grote bedrijven krijgen zoveel voordelen, maar het mkb wordt achtergesteld."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant