Tweede Kamer-lid Esther Ouwehand met naast haar Anita Verstegen. (Foto: Lidy Knuever)
Tweede Kamer-lid Esther Ouwehand met naast haar Anita Verstegen. (Foto: Lidy Knuever)

Anita Verstegen (Partij voor de Dieren): 'We moeten de natuur haar gang laten gaan'

Algemeen 1.382 keer gelezen

De Provinciale Statenverkiezingen vinden op woensdag 20 maart plaats. Weekblad Regio Oss gaat in gesprek met lokale kandidaten die kans maken om gekozen te worden.

OSS | De Partij voor de Dieren presenteert een kandidatenlijst met daarop twee Ossenaren die hopen de Provinciale Staten in te gaan. Ton Oomen staat zevende, nummer vier is Anita Verstegen. We gingen op bezoek bij Verstegen, die zich vooral in wil zetten op het gebied van de vee-industrie. "Ik wil iets concreets kunnen doen aan de misstanden die ik zie. Lijdzaam toezien wil ik niet."

In haar tuin in Oss-Zuid zit Verstegen in het zonnetje en lopen honden Tygo en Myca vrolijk rond. De kippen zorgen voor een gezellig 'achtergrondmuziekje'. Ze vertelt over hoe haar interesse voor politiek werd gewekt. "Ik was juriste bij de gemeente Oss en zat met mijn functie heel dicht bij de gemeenteraad. Met eigen ogen zag ik wat de mogelijkheden zijn om invloed uit te oefenen als raad zijnde." Zelf stemde ze D66 en was ze twee jaar burgerlid voor deze partij. In 2012 stopte ze mede omdat D66 niet meer helemaal bij haar paste. "In eerste instantie had ik nooit aan de Partij voor de Dieren gedacht, omdat het me niet echt respectvol naar mensen leek als je je alleen maar voor dieren inzet. Hier kwam ik op terug toen ik me verdiepte in het partijprogramma. Natuurlijk gaat het niet alleen om de dieren. Integendeel, dit is de enige partij die behoud van de aarde als uitgangspunt heeft en niet gericht is op geld verdienen. De naam blijft wel intact om mensen te prikkelen. De partij wil zich positioneren als een haas in de marathon. Er worden belangrijke dingen aangekaart waar mensen later over na gaan denken en zich bewuster worden van waar ze mee bezig zijn."

Vee-industrie
Verstegen hoopt dat de Partij voor de Dieren in de Staten groeit van twee naar vier zetels. Het punt waar de Osse zich onder andere voor wil inzetten, is de vee-industrie. "Wist je dat er in de gemeente Oss 800.000 dieren zitten? Vaak opgepropt in een veel te kleine ruimte. Het is heel erg ongezond voor dieren, maar ook voor mensen." Ze vervolgt: "De hele grote vee-ondernemers werken alleen voor de export en het geld. Jonge boeren die grondgebonden en circulair willen werken, kunnen niet op tegen deze intensieve veehouders en zien zich genoodzaakt hun familiebedrijf te verkopen. Dit met pijn in hun hart. De Partij voor de Dieren wil juist dat er meer van dit soort boeren komen die hun directe omgeving van voedsel kunnen voorzien. Er moet een einde komen aan de megastallen waarvan de dieren vooral bedoeld zijn voor de export. Bovendien kunnen de veehouders van deze megastallen hun mest niet kwijt en hebben hiervoor mestverwerkers nodig, zoals een mestfabriek. Dit houdt het systeem van de intensieve veehouderij in stand." De partij zet zich ook in voor de natuur. "Ik vrees dat we de aarde aan het verknallen zijn. In een Brabantse gemeente worden konijnen afgemaakt in een park omdat de gemeente er last van zou hebben. Of er worden bomen voor de lol omgehakt. Op deze manier mogen we niet met de natuur omgaan. Daarom ben ik ook tegen de jacht; we moeten de natuur veel meer haar gang laten gaan. Het reguleert zichzelf." 

Oprichting
De wens van Verstegen is om de Staten in te gaan. "De provincie heeft heel veel invloed. De wegen bijvoorbeeld waar jij op rijdt, daar heeft de provincie mee te maken. Maar ook de inrichting van het landschap, de natuurgebieden en industriegebieden. Wij willen als de Partij voor de Dieren echt iets gaan betekenen voor de dieren en de mensen. En hoe meer stemmen, hoe meer we bij kunnen dragen." Gaan we de partij ook zien tijdens de Osse gemeenteraadsverkiezingen? "We hebben een werkgroep Partij voor de Dieren Oss in oprichting. Daarmee gaan we kijken of het mogelijk is om een kandidatenlijst samen te stellen."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant