Afstudeerder Clay van Grunsven.
Afstudeerder Clay van Grunsven.

'Er is zoveel moois mogelijk in de techniek'

Zakelijk 375 keer gelezen

Veel bedrijven staan te springen om goede, talentvolle vakkrachten. We namen een kijkje bij ROC de Leijgraaf hoe zij de studenten voorbereiden op het werkzame leven.

Aan tafel zitten Wim Hes en Willem van de Weijden, docenten Mechatronica (elektrotechniek, werktuigbouwkunde, meet- en regeltechniek, besturingstechniek). Volgens hen is het volgen van de opleiding een zekerheidje voor een mooie baan. "Er is bij bedrijven zoveel vraag naar technische mensen en hier op de opleiding worden de studenten klaargestoomd. Ieder jaar lopen ze stage bij een bedrijf en op school hebben we projecten waar aan wordt gewerkt. Als je tijdens en na je opleiding inzet en initiatief toont, dan kun je echt alle kanten op." Volgens het duo is ROC de Leijgraaf een goede leerschool voor de studenten. "Als docenten staan we dicht bij de leerlingen. Er zijn korte lijnen en we zijn goed benaderbaar."

Jeugd enthousiasmeren

Beiden merken dat er vanuit de jeugd steeds meer belangstelling ontstaat om voor een technische opleiding te kiezen. "Het heeft veelal met bewustwording te maken. Het beeld van banen waar je vieze handen van krijgt, klopt al lang niet meer. Er is zoveel moois mogelijk in de techniek. Om de jeugd te enthousiasmeren en informeren, geven studenten van ons regelmatig voorlichting over techniek aan basisschoolleerlingen. Ze maken dan bijvoorbeeld een lamp. Dat wordt gedaan op een locatie van Het Hooghuis, zodat we op die manier meerdere leeftijdscategorieën erbij betrekken. Wat zou het trouwens mooi zijn als er techniekdocenten op basisscholen zouden werken. Op die manier neemt de interesse voor het vak alleen maar toe."

Ontwikkeling
Ze vervolgen: "We zien ook dat meiden vaker kiezen voor een technische opleiding. Een goede ontwikkeling, want in Nederland lopen we echt ver achter in vergelijking met andere Europese landen."

Afstuderen
Eén van de afstudeerders van ROC de Leijgraaf, is Clay van Grunsven. De 18-jarige Ossenaar loopt momenteel zijn afstudeerstage bij Verhoeven Oss. Daar doet hij het zo goed dat hij er na zijn opleiding mag blijven werken. "Mijn ouders hebben allebei geen technisch beroep, maar via mijn vader kwam deze opleiding in beeld. De techniek is een heel stuk breder dan ik vooraf had verwacht. Via ROC de Leijgraaf en stages heb ik veel geleerd en bij Verhoeven Oss krijg ik de kans om verder te groeien. Het bedrijf past perfect bij mij."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant