Met je auto op wintersport

Zakelijk 338 keer gelezen

Duizenden mensen staan elk jaar op de lange latten. Het favoriete vervoersmiddel om naar de Alpenlanden te reizen is nog altijd de auto. Maar niet iedereen vindt het fijn om met de auto op wintersport te gaan en veel mensen bereiden zich zelfs helemaal niet goed voor wanneer ze met de auto op wintersport gaan. Uit onderzoek van BOVAG blijkt namelijk dat zo'n 14 procent van de mensen geen sneeuwkettingen meeneemt, 25 procent niet weet of ze wel de juiste maat hebben en 6 procent zelfs op zomerbanden onder de auto op wintersport gaat. Hoog tijd dus om je goed in te lezen voor je op wintersport gaat.

Onderweg naar je wintersportbestemming kan er natuurlijk van alles misgaan. Het is dan ook écht aan te raden je goed voor te bereiden. We hebben een kort lijstje voor je samengesteld met attributen die je sowieso binnen handbereik moet hebben wanneer je met de auto op wintersport gaat: 
•    Een goede, warme jas en een dekentje
•    Een voorraad eten en drinken
•    Genoeg ruitenvloeistof (voor lage temperaturen)
•    Gevarendriehoek en veiligheidshesjes (niet onderin de kofferbak!)
•    Passende sneeuwkettingen

Met de auto op wintersport - Winterbanden en sneeuwkettingen
Het is altijd slim om bij winterse omstandigheden op winterbanden te rijden. Sterker nog, ga je met de auto op wintersport, dan zijn in de meeste landen rond de Alpen winterbanden zelfs verplicht. Rijd je toch zonder winterbanden, dan riskeer je niet alleen een fikse boete, maar wanneer je betrokken raakt bij een ongeval heeft dat ook nog eens gevolgen voor de aansprakelijkheid.  
Voor sneeuwkettingen is het een ander verhaal. De wegen waar sneeuwkettingen verplicht zijn worden aangegeven met een verkeersbord. Het gaat meestal om wat kleinere wegen in de bergen en alleen als er een pak sneeuw op ligt. Ga je met de auto op wintersport, zorg dan dat je altijd goed passende sneeuwkettingen bij je hebt. Let op! Er zijn verschillende maten. Koop dus niet de eerste de beste, maar neem een set dat ook op je banden past.
Tip! Oefen thuis ergens op een zachtere ondergrond met het omleggen van sneeuwkettingen. Stel je doet dit voor het eerst op een steile, besneeuwde helling, dan wil het nog wel eens mislukken!     

Autobahnvignet of tol
Ga je met de auto op skivakantie, dan heb je in drie landen een autobahnvignet nodig:
•    Oostenrijk (10 dagen €12,15)
•    Zwitserland (€39,45)
•    Slovenië (tolvignet vanaf €7,50) 

Rijd je naar of door Duitsland? Dan kan het zijn dat je ook een milieusticker nodig hebt. Blijf je alleen op de snelweg, dan hoeft dit niet. Maar zodra je van de snelweg afgaat en een milieuzone binnenrijdt is zo'n sticker wel verplicht. Rijden zonder milieusticker kan je een boete opleveren van €80,- Lees meer over de milieusticker op Milieusticker.shop. Tip! Wrijf voor je het autobahnvignet of de milieusticker op de ruit plakt een beetje vaseline aan de binnenzijde van je autoruit. Hierdoor haal je het er na de skivakantie weer heel makkelijk en zonder restjes van je voorruit af.

Met de auto rijden in de bergen
Rijden in de bergen is voor ons Nederlanders niet iets wat we dagelijks doen. Veel mensen vinden het dan ook spannend en rijden daardoor op een verkeerde manier omhoog of omlaag. We geven je enkele tips om moeiteloos de bergpas over te komen:
•    Rijd in dezelfde versnelling omhoog als omlaag en schakel op tijd terug
•    Rem af vóór de bocht en neem deze in de tweede versnelling
•    Houd zoveel mogelijk rechts aan en kijk zo ver mogelijk de straat in
•    De ongeschreven regel is dat stijgend verkeer voorrang heeft ten opzichte van dalend verkeer

Auto parkeren op wintersport
Wanneer je eindelijk bent aangekomen op je wintersportbestemming zijn er nog een paar zaken waar je op moet letten. Probeer als eerste je auto op een beetje een beschutte plek te parkeren. Zet de auto daarbij niet strak op de handrem, maar parkeer hem in een versnelling. De kans dat een aangetrokken handrem vastvriest is vrij groot op wintersport. Rijd je na een paar dagen of een week weer weg, zorg dan dat je de auto goed sneeuwvrij maakt. Haal alle sneeuw van je dak en vergeet niet de koplampen en je kentekenplaten schoon te maken. Tip! Check voor je met de auto op wintersport gaat voor de zekerheid nog even de dekking van je autoverzekering. Is deze nog altijd toereikend, of zijn er inmiddels goedkopere autoverzekeringen tegen zelfs een lagere premie? Online kun je nu heel makkelijk autoverzekeringen vergelijken.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant