Zo rijd je veilig in dichte mist

Zakelijk 306 keer gelezen

Is het buiten mistig, dan is het extra oppassen geblazen. Wil je zonder brokken op je bestemming komen? Volg dan deze 6 tips om veilig te rijden bij dichte mist. En: vergeet geen autoverzekering af te sluiten. Dat is wel zo veilig. 6 tips om veilig te rijden in dichte mist.

1. Gebruik de mistlampen
Goed om te onthouden: als je door mist minder dan 200 meter zit, moet je de mistlampen aan de voorkant van de auto gebruiken. De mistachterlichten zijn een ander verhaal. Deze mag je pas gebruiken als je minder dan 50 meter ziet door mist of zware sneeuw. 

2. Zorg voor schone ruiten
Is het buiten mistig, dan is het verstandig om er alles aan te doen om toch genoeg te zien. Het is daarom een goed idee om de ruiten schoner dan schoon te maken met een speciale ruitenreiniger. Vergeet ook niet voor vertrek de spiegels goed in te stellen en de ruitenwissers onderweg te gebruiken.  

3. Rijd niet te dicht op je voorganger
Bij mist is 'afstand' het sleutelwoord. Je weet namelijk nooit of de auto voor je plotseling gaat remmen. Houd zeker 4 seconden afstand van je voorganger als het buiten mistig is. Te weinig afstand houden is niet voor niets één van de belangrijkste oorzaken van verkeersongevallen.

4. Rijd rustiger dan normaal
Mist zorgt ervoor dat je geen referentiepunt hebt. Daarom rijd je zonder dat je het doorhebt een stuk sneller. Bij mistig weer is het absoluut een no go om hard te rijden, omdat de kans op ongelukken dan nóg groter is. Let dus extra goed op je snelheid als de wereld in mist is gehuld. 

5. Let op hectometerpaaltjes en lantaarnpalen
Om veilig op je bestemming te komen, is het belangrijk dat je op het midden van de rijstrook rijdt. Met mist is dat alleen lastiger dan normaal. Bepaal je plek op de weg door te kijken naar de lantaarnpalen, hectometerpaaltjes en de witte strepen op de weg.

6. Blijf je goed concentreren 
Rijden in mist is vermoeiend, heel erg vermoeiend zelfs. Het is dus niet gek als je het lastiger vindt om je te concentreren. Heb je je hoofd er niet meer goed bij? Rijd dan naar de dichtstbijzijnde parkeerplaats en rust daar even uit. Het kan ook helpen om een raam op een kiertje te zetten voor wat frisse lucht. De geluiden van buiten houden je dan ook een beetje wakker.  

En heb je al een autoverzekering afgesloten? 
Iedere automobilist in Nederland is verplicht om een autoverzekering af te sluiten. Zeker als het buiten mistig is, ben je blij als je goed verzekerd bent. Met de autoverzekering van InShared hoef je daar niet aan te twijfelen. De verzekeringen van InShared staan bekend als voordelig en betrouwbaar. Ben je benieuwd wat je per maand aan premie betaalt? Bereken het dan hier.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant