Afbeelding

Welke verzekeringen heb je nodig bij het kopen van een huis?

Zakelijk 373 keer gelezen

Bij het kopen van een huis is het gebruikelijk, of soms zelfs verplicht, om enkele bijbehorende verzekeringen af te sluiten. Deze verzekeringen zorgen ervoor dat de bewoners na een ingrijpende gebeurtenis niet in financiële problemen komen. Denk hierbij aan overlijden, schade aan de woning door brand, storm, of inbraak. 

Bij het afsluiten van een hypotheek zal in de meeste gevallen een overlijdensrisicoverzekering gekoppeld zijn aan de hypotheek. Een woonhuisverzekering bestaat uit een opstalverzekering en een inboedelverzekering. Niet verplicht maar wel het overwegen waard zijn een aansprakelijkheidsverzekering en uitvaartverzekering. 

Overlijdensrisicoverzekering
Een overlijdensrisicoverzekering keert een vooraf vastgesteld bedrag uit als de verzekernemer overlijd voor een bepaalde datum. Deze datum loopt in de regel gelijk met het moment waarop de volledige looptijd van de hypotheek afloopt. De partner of nabestaanden kunnen met het uitgekeerd bedrag de gehele hypotheek, of een deel van de hypotheek aflossen waardoor ze financieel in staat zijn om de woning behouden en niet gedwongen tot verkoop moeten overgaan. 

Opstalverzekering
Een opstalverzekering dekt schade aan de woning bij brand, stormschade en schade door inbraak. Tot de opstal hoort de woning zelf en alles wat niet aan de woning kan worden verwijderd zonder schade te veroorzaken. Voorbeelden zijn onder anderen schuren, schuttingen, en inbouwkasten. De fundering is vaak alleen verzekerd met een bijbehorende clausule. Voor glas is een aparte verzekering nodig. Schade door overstromingen en aardbevingen vallen niet onder de opstalverzekering. De aardbevingsschade in Groningen laat zien dat huiseigenaren niet door de verzekering worden gecompenseerd. De opstalverzekering is altijd minimaal gelijk aan de herbouwwaarde van de woning. Brand een huis in het ergste geval compleet af, dan is herbouw gegarandeerd. Maar ook kleine schades bijvoorbeeld door een lekkage aan de waterleiding vallen onder de opstalverzekering. 

Inboedelverzekering
Een inboedelverzekering is een niet verplichte verzekering. Losse spullen in en om het huis vallen onder de dekking van een inboedelverzekering. Bij diefstal zal de benadeelde een beroep doen op de inboedelverzekering. Vooraf is afgesproken wat het maximale bedrag kan zijn bij uitkering van de verzekering. Het is daarom verstandig om periodiek te beoordelen of de waarde van de verzekering nog in verhouding staat met de waarde van de goederen in huis. De verzekeraar zal ook de dagwaarde van de goederen bepalen tijdens het vaststellen van de schade. 

Uitvaartverzekering
Een uitvaartverzekering is bedoeld om de kosten van een uitvaart te dekken. Er zijn twee soorten verzekeringen. Er kan een bedrag worden uitgekeerd waarmee de nabestaanden de uitvaart kunnen betalen. De andere mogelijkheid is een verzekering die de gehele uitvaart regelt zonder dat de nabestaanden hiervoor een rekening ontvangen. In de verzekeringspolis staan de diensten vermeld.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant