Groene Engel.
Groene Engel.

Directeur Groene Engel stopt: 'Ik heb niet het vertrouwen van de gemeente Oss'

Algemeen 2.052 keer gelezen

OSS | Oscar Jansen vertrekt als directeur van de Groene Engel. De Ossenaar geeft in een brief aan dat hij niet het vertrouwen voelt van wethouder Frank den Brok. "Het is van cruciaal belang voor Groene Engel dat het bestuur en ook de directeur het vertrouwen heeft van de gemeente Oss. Nu ik niet langer dat vertrouwen heb, is het dus voor Groene Engel van belang dat er een andere directeur komt."

Jansen geeft aan na september 2018 niet meer met de wethouder om de tafel te hebben gezeten. Omdat volgens de directeur het vertrouwen weg is, gaat hij ermee stoppen. "Ik vind dat erg jammer: ik heb de afgelopen 25 jaar met ziel en zaligheid gewerkt in Groene Engel en vele mooie concerten en voorstellingen gezien. En dat niet alleen. De belangeloze inzet van al die vrijwilligers. Fantastisch. Zonder hun inzet was Groene Engel nooit zover gekomen. Er zijn heel veel mooie dingen gebeurd in Oss." 

Adviesrapport
Aan het begin van deze week bleek uit een extern bedrijfskundig advies door BMC dat de Groene Engel op korte termijn zal moeten sluiten als er niet verandert. Uit het rapport blijkt dat het cultuurpodium een plek en rol heeft in de gemeente Oss, maar dat er wel ingegrepen moet worden. Zo moet er een integraal businessplan komen voor de periode 2020-2023. Ook moet onderzocht worden of er een inhoudelijke/artistieke samenwerking met theater De Lievekamp kan komen. Het rapport geeft ook aan dat er een concept gecreëerd moet worden waarbij synergie tussen cultuurpodium en horeca tot een meerwaarde leidt. Als hier aan voldaan wordt, dan stelt de gemeente Oss een bedrag van 225.000 euro beschikbaar de komende 1,5 jaar. Jansen: "Dat is enorm veel geld. De Groene Engel kan daarmee de lopende exploitatie voortzetten en een aantal verbeteringen doorvoeren. Er lonkt dus een mooie toekomst."

Vergelijking met Golfbad
Het doet hem wel pijn dat in zijn ogen de gemeente negatief naar de Groene Engel kijkt. "Als ik kijk naar het Osse zwembad, dan zie ik meerdere parallellen: ook dat dossier komt regelmatig terug. Ook daar zit al lang dezelfde directeur. Ook daar staat in het externe onderzoek dat 'de huidige exploitatie een precaire situatie is'. Eerlijk is eerlijk: niet zo precair als in Groene Engel, maar toch. Als ik kijk naar de toon in beide dossiers, dan zie ik dat de gemeente Oss bij het zwembad kiest voor een constructieve en begripvolle toon en dat bij Groene Engel vooral de nadruk legt op wat fout gaat. Dat vind ik erg jammer. En dat is wellicht ook deels aan onszelf te wijten. Wij hebben de gemeente -bestuur en politiek- de laatste jaren te weinig betrokken bij ons wel en wee. Maar goed. De gemeente heeft dus niet voor die begripvolle houding gekozen, maar met een duidelijke opdracht voor vernieuwing in het programma. En ook in het team."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant