Meike Sjouerman
Meike Sjouerman Foto: Michiel de Bruin

Buurtbemiddelaar Meike Sjouerman: 'We willen de lucht tussen buren klaren'

Algemeen 689 keer gelezen

OSS | ONS welzijn is op zoek naar vrijwillige buurtbemiddelaars die 'brandjes willen blussen'. Meike Sjouerman is zo iemand die zich belangeloos inzet om te proberen de communicatie tussen buren te herstellen en oplossingen te zoeken. "Het kan gaan om simpele ergernissen waardoor een conflict hoog oploopt", aldus de 43-jarige Demense.

door Leon Voskamp

Sjouerman werkt vanuit haar eigen praktijk als arbeids- en familiemediator. Al tijdens haar mediationopleiding kreeg ze de tip om als buurtbemiddelaar aan de slag te gaan om ervaring op te doen met het oplossen van conflicten. "Ik had echter nog nooit gehoord van buurtbemiddeling. Op internet zag ik dat het in diverse steden bestond en dus ook in Oss. Voor mij als nieuwkomer in de gemeente bovendien een kans om het gebied beter te leren kennen." Ze kwam terecht in een heel diverse groep vrijwilligers. "Mannen en vrouwen van verschillende leeftijden en uit verschillende culturen. De één is nog werkzaam en de ander gepensioneerd. Allen willen luisteren en samenwerken. Je gaat namelijk altijd met z'n tweeën naar een casus. Daarbij is je eigen mening in een burenconflict van ondergeschikt belang; het gaat om het luisteren en begeleiden van het gesprek waar mensen zelf geen mogelijkheden meer zien. Het kan daardoor gebeuren dat buren er met elkaar uitkomen zoals je zelf nog niet had bedacht. Als beiden zich er goed bij voelen en daardoor weer prettig naast elkaar kunnen wonen is dat wat telt." Na een intakegesprek onderga je als buurtbemiddelaar een training in conflictbemiddeling en regelmatig vinden er in Oss informatiebijeenkomsten plaats waarbij de buurtbemiddelaars elkaar spreken.

Casussen
De vrijwilligers van Buurtbemiddeling Oss worden ingezet op verschillende plekken. Veelal wordt ONS welzijn ingeschakeld vanuit de woningbouwvereniging of de politie. "Het kan gaan om een klein ding dat uiteindelijk uitloopt tot een conflict. De boom bij de buren bijvoorbeeld die blaadjes verliest op jouw grond. Of de schutting van de buurman die te hoog is. Of geluidsoverlast. Het kan ertoe leiden dat er geen communicatie meer is. Maar het kan ook zo hoog oplopen dat de politie erbij moet komen. We ontmoeten mensen die aangeven spanning te ervaren op allerlei gebieden terwijl het ooit met iets kleins begonnen is." Volgens Sjouerman wordt er eerst contact opgenomen de buur die heeft aangegeven gebruik te willen maken van bemiddeling. "We horen het verhaal aan en wat het specifieke probleem is. Ook willen we graag weten wat iemand voor ogen heeft; wat is er nodig om rust te realiseren? Daarna bellen we aan bij de andere buur. Ook van die partij willen we graag horen wat er speelt. Ik heb pas één keer meegemaakt dat mensen niet in gesprek wilden. Het is mijn ervaring dat mensen het vaak fijn vinden om met een neutrale partij te praten." Na de gesprekken wordt er -bij voorkeur binnen een week- een afspraak samen met beide partijen gemaakt. "We willen de lucht tussen buren klaren. Het belangrijkste is dat de communicatie wordt hersteld. Van daaruit kun je stappen zetten en waar mogelijk afspraken maken zodat je prettig naast elkaar kunt wonen."

Interesse?
Ben je minimaal 21 jaar en inwoner van Oss en wil je meer informatie? Neem dan vrijblijvend contact op met Doreth van de Riet: (06) 14 50 64 20 of buurtbemiddelingoss@ons-welzijn.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant