Voorzitter Rob Hoffmann van SIOL is de racistische taal waarmee zijn club krijgt te maken meer dan zat. (foto: Karel ten Haaf)
Voorzitter Rob Hoffmann van SIOL is de racistische taal waarmee zijn club krijgt te maken meer dan zat. (foto: Karel ten Haaf)

SIOL-voorzitter Rob Hoffmann is 'racistische taal' meer dan zat

Voetbal 1.309 keer gelezen

KATWIJK | Voorzitter Rob Hoffmann van SIOL is de racistische taal waar spelers en vrijwilligers van de Katwijkse voetbalvereniging veelvuldig mee te maken krijgen, meer dan zat. "Racisme hoort niet thuis op een sportpark. Laten we dat uitdragen en vooral niet de andere kant opkijken", aldus Hoffmann in een open brief op de website van SIOL.

In de open brief lucht Hoffmann zijn hart door middel van een opsomming van een aantal (recente) voorbeelden waar SIOL mee te maken heeft gehad. Zo refereert hij aan de ontvangst die de selectie van de vierdeklasser vorige week donderdag volgens de preses kreeg in Rijkevoort. "Dit vroege tijdstip zal voor jullie als SIOL geen probleem zijn, want 'zoveel werken er toch niet bij jullie'." Maar ook spelers die worden uitgemaakt voor 'zwarte klootzakken', clubscheidsrechters van tegenstanders die bij de pasjescontrole 'blij zijn eindelijk een Nederlandse naam te kunnen voorlezen' of toeschouwers die bij de kassa weigeren entree te betalen 'om een stelletje Turken te zien voetballen'. "Dit is een opsomming van een aantal incidenten van het afgelopen half jaar. Maar zijn het wel incidenten en gebeurt dit zomaar? En nog belangrijker, hoe reageren we hierop met elkaar? De man die geen entree wilde betalen, hebben we vriendelijk doch dringend gevraagd om maar gewoon naar huis te gaan", schrijft Hoffmann.

'Elkaar aanspreken'
Hij vervolgt: "Afgelopen zaterdag heb ik het bestuur van de vereniging waar de bewust clubscheidsrechter op de hoogte gebracht van deze dubieuze opmerking. De reactie beperkte zich tot de opmerking dat het normaal zo'n aardige man is, maar excuses zijn nooit gemaakt. Afgelopen donderdag heb ik het maar gelaten voor wat het is. Weer iemand hierop aanspreken, ik had er even geen zin meer in. Later bedacht ik mij dat dit de slechtste reactie is die ik maar kan geven. Ook ik kijk dan de andere kant op, ook ik accepteer dan blijkbaar dat dit er tegenwoordig bij hoort, ook ik vind het dan blijkbaar ongemakkelijker om iemand hierop aan te spreken dan dat ik mij ongemakkelijk voel bij de uitingen die gedaan worden. Wij zijn SIOL, wij zijn een club waar iedereen welkom is (...) en mensen met zoveel verschillende achtergronden zich welkom voelen. We zijn daarmee een mooie afspiegeling van onze Cuijkse samenleving en laten zien dat sport verbindt en verbroedert. Laten we dit soort gedrag dan ook niet accepteren en laten we elkaar hierop aanspreken en laten we dat ook normaal vinden. Net zoals ik het ook normaal vind als wij als vereniging worden aangesproken wanneer bij onze teams zaken niet verlopen zoals dat hoort, want ook dat gebeurt."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant