De metalen ossenkop is een van de vertrouwde stadsgezichten. (Foto: Johannes Van Heck)
De metalen ossenkop is een van de vertrouwde stadsgezichten. (Foto: Johannes Van Heck)

Osse versie van The Passion met bekende stadsgezichten

Algemeen 1.121 keer gelezen

OSS | The Passion heeft een eigen Osse versie gekregen. De bekende musical rond het leven en sterven van Jezus Christus is niet alleen naar de stad gehaald, enkele plekken in Oss vervullen ook een belangrijke rol in het verhaal.

door Manon Bimbergen

De band waar Bruno Tunderman, regisseur van The Passion in Oss, sinds anderhalf jaar in zit voert regelmatig een kleinschalige variant op van The Passion. Het idee om het televisiespektakel naar Oss te halen was geboren. "Na een succesvolle try-out in het Herinneringshuis in Oss afgelopen jaar wilden we de voorstelling ook in de open lucht spelen", vertelt Bruno. En dat is gelukt. Op zaterdag 20 april verandert De Heuvel 's avonds van 19.30 tot 21.00 uur tijdelijk in het decor van de musical.

Vertrouwde stadsgezichten
Dat zal niet het enige vertrouwde stadsgezicht zijn die een rol vervult in het stuk. Bekende plekken van de stad werden opgezocht met een schare castleden en op de gevoelige plaat vastgelegd. Zo vormen de grote metalen Ossenkop en het oude zwembad bij het Ossermeer enkele van de settingen van het verhaal.

Nederlandse liedjes
"Op deze plaatsen zijn scenes uitgebeeld door castleden die via foto's geprojecteerd op een scherm als ondersteuning voor het verhaal dienen. Vier verhalenvertellers zullen het verhaal onder begeleiding van een liveband vertellen", licht Bruno toe. Hij zal die avond de gitaar ter hand nemen. Net zoals bij de bekende grote broer klinken er tijdens de voorstelling Nederlandse liedjes, waaronder nummers van Marco Borsato, Jeroen van der Boom en Bløf.

Bijzondere avond
Zo'n dertig man is nauw betrokken bij de musical waar sinds december voor gerepeteerd wordt. Het belooft een bijzondere avond te worden. "Naast de band en verhalenvertellers zijn er kruisdragers, een dansgroep en een pantomimegroep. Deze laatste groep beeldt met behulp van mimiek, gebaren en lichaamstaal uit wat er op het moment gebeurd als het lichtgevende kruis naar het podium wordt gebracht", weet Bruno. De Heeschenaar heeft nog nooit live een uitzending van The Passion bijgewoond, wel kijkt hij elk jaar op tv. "Dat gaat dit jaar niet lukken omdat de generale repetitie dan is, dat wordt waarschijnlijk terugkijken via uitzending gemist", zegt Bruno met een lach.
Aan het eind van het concert zal het lichtgevende kruis door acht kruisdragers naar de voorkant van het podium worden gebracht. Tijdens dit moment kan het publiek een elektrisch waxinelichtje branden. "We staan zo stil bij het feit dat er vandaag de dag nog steeds mensen worden gedood, geslagen en bespot en er hoop is dat mensen opstaan tegen onrecht, spot en geweld. De mensen die willen, kunnen het lichtje bij het kruis neerzetten. Op deze manier willen we symboliseren dat we licht in de wereld willen brengen en dat je hieraan kunt deelnemen", besluit hij.

De Heuvel
The Passion is een samenwerking tussen de Evangelische Gemeente CrOsspoint en de Paaskerk. De musical wordt op zaterdag 20 april van 19.30 tot 21.00 uur opgevoerd op De Heuvel in Oss. De toegang voor bezoekers is gratis.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant