Bezoekers van het NAH café.
Bezoekers van het NAH café.

'Je kunt je hier toch een beetje mens voelen'

Algemeen 194 keer gelezen

OSS | Stichting NAH4US viert op donderdag 6 juni het 10-jarig bestaan van het NAH café met een receptie in Buurthuis Kortfoort aan de Floraliastraat 93 in Oss. We gingen in gesprek met medeoprichter Nancy de Haas, die openhartig vertelt over de impact die een beroerte (CVA) op haar leven had.

door Leon Voskamp

Stichting NAH4US is een stichting voor en door mensen met NAH (Niet Aangeboren Hersenletsel). Ze organiseren gezellige avonden voor mensen met NAH. We gaan dertien jaar terug in de tijd toen Nancy haar leven volledig op z'n kop stond. Ze was 34 jaar, had een man en twee kinderen, een baan en een rijk sociaal leven. Maar van de één op de andere dag stortte haar leven in toen ze een beroerte kreeg. Daarna volgde een jarenlange revalidatie waarbij ze helemaal opnieuw moest beginnen. "Ik moest weer leren lezen en schrijven bijvoorbeeld. Maar ook de trap omhoog lukte niet meer. Of een brief in een envelop stoppen. Het gaat nu 13 jaar later een stuk beter met me. Ik was in het begin halfzijdig verlamd, maar gelukkig ben ik dat niet meer. Op fysiek gebied heb ik flinke stappen gezet. Alleen heb ik nog steeds mijn beperkingen, zoals chronische vermoeidheid. Ik run het huishouden nu op halve kracht. En als ik iets ga doen, weet ik dat ik 'de rekening' later gepresenteerd krijg door mijn lichaam."

Ontspanning
Nancy bezocht regelmatig Café Brein, een trefpunt voor mensen met NAH, partners, mantelzorgers, familieleden, vrienden en professionals. "Een geweldig initiatief, waarbij je veel informatie krijgt en met anderen kan praten. Maar wat ik samen met een aantal andere mensen miste, was de ontspanning. Daarom hebben wij het NAH café opgericht. Het eerste jaar kregen we steun van professionals van een aantal instanties, maar daarna zijn we op eigen kracht verder gegaan en zijn we gegroeid."

Prikkelarm
Het café is een vrijwel prikkelarme uitgaansgelegenheid voor geïnteresseerden van 18 jaar en ouder. Je kunt er bijvoorbeeld biljarten, kaarten of gezellig kletsen. De muziek staat zacht en de lichten staan bijvoorbeeld niet vol aan. Ook worden er regelmatig workshops georganiseerd, zoals schilderen. De locatie is rolstoeltoegankelijk en gemakkelijk bereikbaar. De toegang is gratis, aanmelding is niet nodig. "Het is fijn dat we als lotgenoten -en daarbij dus ook partners en/of familieleden- elkaar op een gezellige manier ontmoeten. Zo kunnen we ons toch een beetje mens voelen. Hier krijgen mensen erkenning. Want vaak zie je onbegrip bij de omgeving omdat je soms van buiten niet kunt zien dat iemand gezondheidsklachten heeft. In het NAH café kun je je verhaal kwijt, maar het is absoluut niet verplicht om over jezelf te praten."

Toekomst
De vrijwilligers hopen nog vele jaren door te mogen gaan met het NAH café. "Iedereen is welkom, de drempel is heel laag. Kom gerust eens binnenlopen en sfeer proeven." Het café vindt plaats om de twee weken op donderdag van 20.00 tot 23.00 uur. Kijk voor meer informatie op de website www.nah4us.nl of mail naar werkgroep.nah4us@gmail.com.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant