De bloemenzee op de plek van het ongeval. (Foto: Hans van der Poel)
De bloemenzee op de plek van het ongeval. (Foto: Hans van der Poel)

Stichting Treinongeval Oss keert geld doneeractie uit

Algemeen 2.103 keer gelezen

OSS | Het verschrikkelijk ongeluk met de elektrische bakfiets vond op 20 september 2018 plaats in Oss. Voor nabestaanden en slachtoffers werden diverse donatieacties georganiseerd. Om te zorgen dat het geld van deze donaties op de juiste plek terecht komt, is Stichting Treinongeval  Oss opgericht. Dit in overleg met de gemeente Oss en de initiatiefnemer van de landelijk donatieactie Nick Nietveld. Het geld van de donaties is voor de slachtoffers en nabestaanden van het treinongeluk en is inmiddels uitgekeerd. 

Het stichtingsbestuur heeft gesproken met de woordvoerders van de vier getroffen families. De families waarderen het enorm waarop iedereen uit directe omgeving en uit heel Nederland heeft meegeleefd met het ongeval. De gesprekken zijn goed verlopen en de families gaven er de voorkeur aan de doneergelden te verdelen over de slachtoffers van het treinongeval. Het totaal bedrag voor deze verdeling bedraagt 258.000 euro. Hiermee geeft Stichting Treinongeval Oss het meest gericht invulling aan haar doelstelling: de doneergelden toekennen aan nabestaanden en slachtoffers. Nick Nietveld, initiatiefnemer van de doneeractie: "'Ik voelde me net als velen machteloos en emotioneel geraakt door het ongeval. Ik wilde de families op financieel gebied helpen en heb daarom de donatie-actie opgezet. Martin Luther King zei ooit eens: 'Het is altijd het juiste moment om iets goeds te doen.' Heel fijn dat er zoveel hulp was. Hartelijk dank aan de leden van de stichting, de donateurs, hulpverlening, gemeente Oss en  andere initiatieven."

'Mooi initiatief'
Arno Smits, voorzitter van Stichting Treinongeval Oss: "'De donatieactie is een mooi initiatief van Nick Nietveld. De samenleving heeft massaal gedoneerd. Dan is het van belang om ervoor te zorgen dat het geld op de goede plek terecht komt. Samen met Nick hebben we dat doel bereikt. Dank aan iedereen die hier aan heeft meegewerkt."

Herinneringsmonument
Gemeente Oss en de stichting kregen regelmatig de vraag of er een monument komt. Daar is vanuit de Osse samenleving behoefte  aan. Er komt een herinneringsmonument voor alle Ossenaren die een kind hebben verloren. Gemeente Oss werkt hier aan. Hierdoor is het voor de stichting niet meer nodig om een gedeelte van de doneergelden te reserveren voor een monument.  

Toekenning gelden 
Er is nog een restantbedrag van 3.660 euro. Met dit bedrag wil de stichting iets doen als blijk van waardering voor professionele hulpverleners, vrijwillige hulpverleners, betrokkenen binnen de NS, getuigen en omstanders, scholen en opvang en andere (in)directe slachtoffers. De stichting bekijkt nog hoe en op welk moment hier aanvulling aan wordt gegeven. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant