Van Dik Hout bestaat dit jaar 25 jaar. Een mijlpaal die de band niet zomaar voorbij laat schieten met een jubileumconcert en een gloednieuwe plaat.
Van Dik Hout bestaat dit jaar 25 jaar. Een mijlpaal die de band niet zomaar voorbij laat schieten met een jubileumconcert en een gloednieuwe plaat.

Een ouderwets avondje Van Dik Hout op festival Muze Misse

Algemeen 551 keer gelezen

OSS | "Een ouderwets avondje Van Dik Hout", zegt Martin Buitenhuis met een lach als hem wordt gevraagd wat het Osse publiek kan verwachten als Van Dik Hout het podium bestijgt van Muze Misse op zondag 7 juli. Een belofte die de band, die dit jaar zijn 25-jarig bestaan viert, met veel verve zal inlossen zoals we van hen gewend zijn.

Iedereen kent 'm wel en kan het meezingen. Met het nummer 'Stil in mij' breekt Van Dik Hout in 1994 definitief door. En hoe! De single wordt op vele radiostations gedraaid, uitgeroepen tot beste Nederlandstalige hit aller tijden en de uitdrukking 'Stil in mij' wordt zelfs in de Dikke van Dale opgenomen. Het woordenboek aller woordenboeken omschrijft de zinsnede als 'het gevoel van leegte dat mensen kunnen ervaren als er iets ernstigs is gebeurd'. "Ik vind het wel chic om een uitdrukking in de Dikke van Dale te hebben", reageert zanger Martin Buitenhuis. "Hoe ik het bedoel is niet eens zo belangrijk. In de loop der jaren is het voor veel mensen een begrip geworden. Hoe zij dat interpreteren, daar gaat het om. Ik heb een eigen betekenis, maar sta wel achter die van de Dikke van Dale. Mijn eigen betekenis? Verbazing en verwondering over de kracht van de liefde – maar de betekenis in de Dikke van Dale speelt ook een rol", zegt Martin die volgens verhalen het nummer op de achterkant van een pizzadoos schreef. "Dat is niet helemaal letterlijk, maar wel bijna letterlijk zo. De ouders van onze gitarist Sandro hadden een pizzeria. Daarboven hadden wij een ruimte tussen de pizzadozen en flessen Chianti om muziek te maken. Lang geleden schreven wij ons eerste album daar", herinnert de zanger zich. Met die plaat behaalde de formatie, die ontstond op scholengemeenschap Nieuwediep in thuishaven Den Helder, platina en veroverden een onaantastbare plek in de Nederlandse muziekscene en geschiedenis. Sindsdien gaat Van Dik Hout dat naast Martin bestaat uit basgitarist Ben Kribben, gitarist en pianist Sandro Assorgia en gitarist Dave Rensmaag als een speer. Naast Stil in mij maakte het klassiekers als 'Alles of niets' en 'Tot jij mijn liefde voelt'. Met De Poema's, de gelegenheidsformatie met Acda en De Munnik, zorgden ze voor de toppers 'Mijn houten hart' en 'Zij maakt het verschil'. Als jonge jongen had Martin aanvankelijk niet de ambitie om muzikant te worden. "Eigenlijk wilde ik schrijver worden. Door de band kon ik het schrijverschap combineren met muziek maken. Merkte dat dat echt mijn ding was", vertelt Martin. Met de allereerste inkomstenstrook van Van Dik Hout betaalde hij zijn schulden af. Met een grijns: "Ik zat in de schulden, had helemaal geen geld en toen stopte de studiefinanciering ook nog eens. Gelukkig verdienden we diezelfde maand wat met Van Dik Hout en kon ik alle gaten een beetje dichten. Ik weet al vanaf het begin dat dit niet uit de lucht komt vallen. We hebben toentertijd allemaal voor de band gekozen en daar een hoop voor moeten laten. Hier plukken we nog steeds de vruchten van en dat is heel bevredigend voor ons."

Jubileum
Dit jaar viert de band zijn 25-jarig bestaan. Ze pakken dit jaar dan ook groots uit. Onlangs gaven ze een clubtour en in oktober lanceren ze een gloednieuw album met twaalf verse singles. Een voorproefje daarvan is al te horen. De twee singles 'Een nacht eeuwigheid' en 'Goud uit het niets' klinken zoals we van Van Dik Hout gewend zijn; stevige teksten met een goede rocksound eronder. Het maken van een nieuw geluid is gebundeld met de passie voor muziek een continue drive voor de mannen. "Het album is een stap in de toekomst. In ons jubileumjaar releasen we een nieuwe plaat in plaats van een verzamelalbum met oude liedjes. Het gaat ons altijd om het maken van nieuwe muziek. Naar het maken van de ultieme plaat blijven we altijd streven. We weten niet of het ons ooit gaat lukken. Alleen het streven al is heel erg leuk en goed voor ons om te doen. Zolang er nog verhalen in me zitten, zal ik ze vertellen", weet Martin die uitkijkt naar de albumrelease. Op 26 juni beklimmen de bandleden de bühne van het Amsterdamse Carré voor een jubileumconcert. "Dat wordt een groot feest. Bevriende muzikanten als Paul de Munnik, Daniel Lohues en Elske DeWall leveren een bijdrage. De komende tijd staan we op diverse festivals door heel het land en in het najaar staat er een clubtour omtrent het nieuwe album op de agenda. Stuk voor stuk te gekke plannen." Ook in Oss zullen ze zoals Martin het noemt 'er een ouderwets avondje Van Dik Hout' van maken. "We gaan er een te gekke show van maken met bekende en nieuwe liedjes. Dat moet zeker lukken, in Oss is het altijd gezellig!"

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant