Bijzondere sportieve uitdaging van ultraloper Loek Smit
Bijzondere sportieve uitdaging van ultraloper Loek Smit

Bijzondere uitdaging voor ultraloper Loek Smit

Sport 701 keer gelezen

50 kilometer wandelen is niet voor iedereen weggelegd. Loek Smit doet er tijdens De Maasdijk op zaterdag 15 juni echter nog een schepje bovenop. De Assenaar stept na de wandeling namelijk een marathon en sluit af met 5 kilometer hardlopen. "Ik ben een bofkont dat ik zo'n mooie sportieve uitdaging aan mag gaan."

Hoe komt iemand uit Assen bij een evenement in de gemeente Oss terecht? Dat komt door Curaçao, het tropische eiland waar hij werkte en waar hij Jeroen Ulijn -voorzitter van De Maasdijk- ontmoette. Smit -die als wielrenner een aantal jaar Curaçao/De Nederlandse Antillen vertegenwoordigde- deed samen met Ulijn mee aan een aantal ultralopen. "Toen Jeroen verhuisde naar Singapore, heb ik hem een keer opgezocht. Daarna is het contact wat verwaterd. Maar toen ik vorig jaar mee wilde doen aan een ultraloop en mijn maat moest afhaken, sprak ik Jeroen weer. Hij vertelde over De Maasdijk en dat dat echt een evenement voor mij was. Samen zijn we gaan puzzelen en knippen en plakken voor een mooi programma op zaterdag 15 juni."

Volhouden
Smit is een ervaren wielrenner, maar ook een goede loper. "Het is niet dat ik heel snel ben, maar ik kan iets wel heel lang volhouden. Zo ben ik weleens in één dag naar Parijs gefietst en doe ik in september mee aan de Run in Winschoten, 100 kilometer lang. De Maasdijk zie ik als een ideale voorbereiding."

Inspanning
Op de 15e start hij met 50 kilometer wandelen. "Daarna ga ik steppen. Ik had ook voor een andere sport kunnen kiezen, maar steppen is nieuw voor mij. Als kind heb ik het gedaan, maar daarna nooit meer. Onlangs heb ik twee keer een step gehuurd om toch wat te kunnen trainen. Na 20 kilometer ben je echt wel moe en dan ben je nog niet eens op de helft van een marathon. Maar ik denk dat het wel goed gaat komen, ik heb er zin in", zegt hij lachend. "De kick van een flinke inspanning? Natuurlijk ga je diep, maar ik kan er ook van genieten. Zo is dit een mooie kans om de gemeente Oss te leren kennen."

Trainen
Om tot bijzondere sportprestaties te komen, moet je uiteraard veel trainen. Smit heeft een slimme manier om aan voldoende kilometers te komen. "Ik woon in Assen en werk in Groningen. Vaak fiets ik die afstand of ren ik op de terugweg naar huis. Regelmatig moet ik naar Nootdorp en sta ik in de file. Dan neem ik de eerste afslag en ga daar in de omgeving een stuk rennen. Als ik klaar met sporten ben, heb ik van files verder geen last meer."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant