Energiemonitor 2019: vergelijken loont nog steeds

Algemeen 297 keer gelezen

In de periode van 1 april 2018 tot en met 31 maart 2019 zijn bijna 1,6 miljoen huishoudens overgestapt naar een andere energieleverancier. Dat blijkt uit de Energiemotor van 2019. Ruim 71% van de consumenten geeft aan dat de prijs de belangrijkste reden is van deze overstap. En dat is logisch, want volgens het onderzoek van ACM kunnen de besparingen oplopen tot wel € 517,-.

Wat houdt de Energiemonitor precies in?
De Energiemonitor laat de belangrijkste ontwikkelingen zien op de energiemarkt voor consumenten. Denk hierbij aan het productaanbod en de opbouw van de energierekening, maar ook het overstapgedrag van de consumenten in de afgelopen 12 maanden. Het onderzoek is gebaseerd op de cijfers van de energieleveranciers. Daarnaast is er ook gekeken naar het consumentenonderzoek dat de Autoriteit Consument & Markt (ACM) elk jaar in april uitvoert onder een groep consumenten die representatief is voor de gemiddelde Nederlandse energieconsument. Sinds 2018 wordt de Energiemonitor één keer per jaar uitgebracht.

Houding consument ten opzichte van overstappen
Het aantal overstappers is de afgelopen 10 jaar flink gestegen. In 2009 stapten ruim 700.000 mensen over, in 2019 waren dit er al 1.6 miljoen. Er is dus sprake van meer dan een verdubbeling. Ruim 28% van de consumenten verwacht dan ook in de komende drie jaar opnieuw over te stappen naar goedkope energie. De meeste mensen maken gebruik van de website van de energieleverancier om hun overstap te regelen (26%). Ook prijsvergelijkingswebsites (zoals Pricewise) worden hier veelvuldig voor gebruikt (20%). Van de mogelijkheid om overstappen via de klantenservice van een energiebedrijf, via een winkel of via een verkoper aan de deur wordt steeds minder gebruik gemaakt.

Prijs belangrijkste reden voor overstap
Vergelijken loont, want waar de besparingen vorig jaar nog zo'n € 391 per huishouden waren, is dat bedrag dit jaar opgelopen tot € 517. De prijs blijft voor consumenten daarom nog altijd de belangrijkste reden om over te stappen naar een andere energieleverancier (71%). Veel mensen vinden ook dat je door overstappen daadwerkelijk veel geld kunt besparen (51%). Ook het (welkomst)cadeau wordt door veel klanten gewaardeerd, ruim 21% noemt dit namelijk de belangrijkste motivatie om te switchen. Ook vinden veel consumenten de levering van groene energie belangrijk (17%).

Grote prijsverschillen tussen verschillende contracten
Zoals hierboven is beschreven, kunnen klanten veel geld besparen door jaarlijks het energiecontract te vergelijken. Er zijn namelijk nog steeds grote prijsverschillen tussen de verschillende productgroepen en energiecontracten. Een vast of variabel energietarief lijkt slechts een klein verschil, maar de ervaring leert dat dit toch een behoorlijke invloed heeft op de hoogte van de energierekening. Zo bleek uit het onderzoek dat een consument die in mei 2019 een energiecontract voor onbepaalde tijd met een variabel tarief wilde afsluiten maximaal €2.235,- per jaar aan energiekosten betaalt. Als hij zou kiezen voor een energiecontract voor één jaar tegen een vast tarief, zou de klant slechts €1.718 kwijt zijn aan energiekosten.


 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant