Joanna Leijten (vijfde van links) in Oeganda.
Joanna Leijten (vijfde van links) in Oeganda.

Osse Joanna Leijten start bedrijf voor het goede doel

Algemeen 1.792 keer gelezen

OSS | Ze ging zes weken op vakantie naar Oeganda om lekker te genieten. Genieten deed ze zeker, want ze raakte verliefd op het land. En op een man uit Oeganda. De zes weken werden zes maanden. Joanna Leijten (25) is nu weer in Oss, maar gaat in september terug naar het Afrikaanse land. Om iets voor de lokale bevolking te doen, is ze samen met een vriendin een bedrijfje gestart in de verkoop van kleden uit Oeganda.

door Leon Voskamp

Joanna ging in Oeganda op bezoek bij een goede vriendin. Die had plannen om vanuit het zuiden naar het noorden te reizen om daar tijdelijk te gaan werken. "Ik besloot met haar mee te gaan, maar mensen uit Oeganda verklaarden ons voor gek. In het land heerst de gedachte dat de mensen in het noorden gek zijn en dat het er heel erg onveilig is. Maar toen we in Karamoja aankwamen, was ik verkocht. De savanne, gigantische bergen, de cultuur. Het is er pas sinds een aantal jaar veilig en daardoor nog niet ontdekt door het massatoerisme. Je ziet er in de stammen nog het echte leven. Je gaat er terug in de tijd, want de meeste mensen hebben geen elektriciteit, telefoon en stromend water. Mensen houden geiten en koeien om in hun levensonderhoud te kunnen voorzien. En de mannen willen zoveel mogelijk vrouwen en kinderen."

Cultuurverschil
Joanna sliep in een dorpje, waar de omstandigheden redelijk waren. "Ik voelde me er direct thuis. Onveilig heb ik me nog nooit gevoeld. Het is wel raar om mee te maken dat mensen je nakijken, 'witte' naar je schreeuwen en je een hand willen geven. Blanke mensen hebben ze (bijna) nog nooit gezien. Veel mannen zijn ook verbaasd dat ik 25 ben en nog geen 6 kinderen heb. Maar ondanks de taalbarrière en het enorme cultuurverschil, lukt het om met de lokale bevolking te communiceren. Toen ik mijn moeder belde en vertelde dat ik er langer dan zes weken wilde blijven, was ze niet verrast. En toen ik haar later belde dat ik een relatie heb met onze gids, opnieuw niet. Ik ben besmet met het Afrika-virus en wil er blijven. Hoe de toekomst eruit ziet, zien we wel."


Vanuit Oeganda kan ze door solar-WiFi haar werk doen. Ze is filmeditor en heeft onder andere een opdrachtgever uit Kenia. "Het liefst wil ik in de toekomst een film maken over Karamoja. Het is hier zo bijzonder dat ik het graag wil laten zien aan andere mensen. Al zit ik met een dubbel gevoel. Ik wil dit met de rest van de wereld delen, maar aan de andere kant wil ik dat deze prachtige cultuur behouden blijft."

Dekens
De vriend van Joanna is in tegenstelling tot veel dorpsbewoners naar school gegaan en spreekt Engels. Om meer kinderen de kans te bieden naar school te gaan, wil de Osse samen met haar vriendin geld verdienen. Dat doen ze door de start van hun bedrijf Nakira Store. Nakira is Joanna's naam in Afrika en betekent 'regen, geschenk uit de hemel'. Op www.nakirastore.com verkopen ze kleden van de lokale bevolking, waarbij 15 procent van de opbrengst naar het goede doel gaat. "De mannen dragen de kleden, maar je kunt ze ook voor andere doelen gebruiken. Als deken op de bank bijvoorbeeld of als tafel- of picknickkleed. We hopen dat veel kinderen naar school gaan, want dat is voor hen de uitweg naar een betere wereld."

Kijk ook in de woensdageditie van Weekblad Regio Oss.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant