Mevrouw van Lent.
Mevrouw van Lent.

'Oorlog aan de Rivier' in tenttheater in Lith

Algemeen 730 keer gelezen

LITH | Veertien mensen die in oorlogsjaren aan de Maaskant woonden, vertelden hun persoonlijke belevingen. Hun vertellingen zijn verwerkt in een voorstelling die het publiek spannende, ontroerende, heftige en alledaagse momenten uit die omgeving voorschotelt. 'Oorlog aan de Rivier' door Theater Dankzij De Dijken vindt in de maand september plaats.

Stap in September café 'Bij Marie' binnen en je staat aan het begin van WO2. En al vliegen de bommenwerpers over, Marie schenkt koffie voor vriend en vijand 'want mensen zijn mensen'. Het wordt alleen lastiger als koffie en suiker op de bon gaan, nieuwe regels hun intrede doen en de gemoedelijke sfeer onder druk komt te staan. In een tijdelijk tenttheater aan de Oude Maas nabij de Prinses Máxima Sluizen bij Lith wordt café 'Bij Marie' ingericht. "Op historische bodem", zegt Ans Jager, regisseur en scriptschrijver. "Hier vloog een V1 rakelings langs de sluis. Hier lag ook een woonschip dat onder vuur werd genomen door Engelse Jagers, waarbij een moeder van 11 kinderen slachtoffer werd. Er werd smokkelhandel gedreven met schippers die over de Maas kolen vervoerden. Een eindje verderop landden de eerste bevrijders na vier onzekere jaren."

Onzekere tijd
Dat de oorlogstijd een onzekere tijd was, hebben de toneelspelers van Dankzij De Dijken wel begrepen uit de door hen opgetekende verhalen. Alle 'supersenioren' herinneren zich het indrukwekkende en angstige begin met de overvliegende bommenwerpers op weg naar Rotterdam. Jan Huismans uit Lith was 9 toen zijn vader hem uit bed tilde om op de dijk te gaan kijken. "In de lucht zag het zwart van de vliegtuigen en op de dijk zag het zwart van de mensen." Mevrouw Nellij de Goeij -nu 100 jaar- weet het ook nog. "Vliegtuigen kwamen heel laag over de Maas vliegen. Heel gevaarlijk. Als ze 1 schot gelost zouden hebben…." Mevrouw W. van Lent -98 jaar- woonde destijds in Lithoijen en herinnert zich het nog. "Het zag zwart in de lucht, net kraaien. De oorlog was een angstige tijd. En er was veel verraad, hoor. Wij waren voor de buren gewaarschuwd, die waren Duitsgezind. Maar ze durfden er niet voor uit te komen dat ze bij de NSB waren, want dan kreeg je het hele dorp tegen. Ja, angst. Die hadden ook angst. Toch een gezin met kinderen. Je kon nooit voorspellen wat er kon gebeuren. En mijn vader sliep altijd in de gang, in een soort ligstoel, met de voordeur en de achterdeur open voor als er razzia's gehouden werden."
Maria van Lith speelt de Marie van het café 'Bij Marie': "Om te beseffen hoeveel vrijheid we nu hebben is het belangrijk om deze verhalen te leren kennen, voor het voetlicht te brengen en te laten voortbestaan. Nu het nog kan." Zelf interviewde ze haar vader Gerrit van Lith. "Mijn vader is onlangs overleden. Ik ben blij dat ik hem nog zo uitgebreid heb kunnen spreken over die oorlogstijd en dat zijn belevingen en visie een plekje hebben gekregen in de voorstelling."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant