Rapcollectief Bussel Skate Crew duikt de komende tijd de studio in om nieuwe muziek te maken.
Rapcollectief Bussel Skate Crew duikt de komende tijd de studio in om nieuwe muziek te maken.

Bussel Skate Crew zorgt voor bonk kilojoule tijdens Muze Misse

Algemeen 896 keer gelezen

OSS | Een explosie aan creativiteit en energie. Rapcollectief Bussel Skate Crew bulkt ervan. De Osse hiphopformatie zal dan ook op zondag 7 juli voor een bonk kilojoule zorgen als ze op het podium van Muze Misse staan.

Kilojoule, de duizendvoud hoeveelheid van joule; de eenheid van energie. Een toepasselijke naam voor de Osse vriendengroep waar rapcollectief Bussel Skate Crew, kortweg BSC, onderdeel van uitmaakt. Onder de naam Kilojoule kunnen ze al hun creativiteit kwijt. Van een eigen kledingmerk en het organiseren van feesten tot het maken van eigen muziek en het produceren van videoclips. In hun atelier aan de Rossinistraat in Oss gutst het van de creativiteit. Elke zaterdag verzamelt de groep, die elkaar kent van de skatebaan in Ussen, zich hier om te chillen, maar ook om keihard te werken. De werkplaats staat vol met projecten en decorstukken van feestjes. Achter in een aangrenzende ruimte vinden fotoshoots plaats en worden clips geschoten. "Ieder heeft zijn kwaliteit in de groep. De een maakt muziek waar de ander designs maakt. Dat is het leuke van onze groep, we versterken en leren van elkaar", vertelt Daan Princen. "We hebben als het ware een leerschool voor onszelf gecreëerd waarin we onszelf beter kunnen maken en ervaring opdoen." Daarbij sparen ze elkaar niet. "We geven elkaar opbouwende feedback, zijn eerlijk naar elkaar toe. Daar word je beter van. We gaan niet voor het halve werk, alles moet 100 procent zijn", vult Tijn La Vos aan.

Gewoon doen!
En voor die volle 100 procent gaat Kilojoule. Anderhalf jaar geleden lanceerden de jongens hun eigen kledingmerk Kilojoule Clothing. Gelijk aan de start van de kledinglijn, begonnen ze met het maken van eigen muziek. De plannen hiervoor borrelden al langer. "Toen we het er weer eens over hadden om eigen shirts te maken, zei ik dat we het gewoon moesten gaan doen. Just do it. We zijn gaan zitten en binnen een week hadden we de designs rond", vertelt Marc Wijkmans, die onder de naam Lowveldt dj't voor BSC. Ervaring met het opstarten van een kledingmerk hadden ze niet, maar dat weerhield hen niet. Al experimenterend maakten ze het eigen, zoals ze eveneens met de muziek deden. Met succes. Nu, anderhalf jaar later, kijkt Kilojoule terug op een jaar vol hoogtepunten. Zo organiseerde de groep vorig jaar voor het eerst feesten in zowel de Groene Engel als café Rebel waar BSC de muziek voor hun rekening nam. Het tweede feest bij De Groene Engel trok zo'n 450 man. "Op het feest kwam een mooie mix mensen af, allemaal met een andere achtergrond. Iedereen was aan het moshpitten en ging los, op geen van onze feesten is ruzie gemaakt", licht Tijn toe. Het waren onder meer de alternatieve feesten die ze misten in de stad die de groep deed besluiten een platform op te zetten. "Er was hier niet veel te doen voor de alternatieve jeugd. Met een klein groepje vormden wij de skatescene in Oss. We merkten dat er meer jongeren waren die leuke feestjes en activiteiten misten", zegt Marc. Heel wat uurtjes steken ze in hun onderneming. "Soms is het lastig om te combineren met werk en studie, maar dat is het meer dan waard."

Muze Misse
De creativiteit is onbegrensd. De groep loopt over van de ideeën. Niet alleen voor de komende tijd maar ook komende jaren. Graag zouden ze er hun fulltime baan van maken. Daan: "Dat zou dik zijn als dat kan. We hebben heel veel concepten in ons hoofd waar hard aan wordt gewerkt. Er gaat nog veel moois komen!" Een van de concepten waar momenteel aan gewerkt wordt is de punkband Speciekuip. Tijn lachend: "Een van de bandleden wilde graag een echte bouwvakband maken met harde sloopmuziek. We repeteren een keer per week en na de zomervakantie hebben we ons eerste optreden." Tijdens Muze Misse zal Bussel Skate Crew een bonk kilojoule loslaten op het podium. Het zal barsten van de energie, geslepen lyrics en goede beats als LeBrain, Leftlane, Lil Ging, Tonti Saaf, Lil Waterboy, FreeChandell, Losse Brakka en Lowveldt de bühne bestijgen. De komende tijd zal BSC veelvuldig de studio induiken om nieuwe geluiden te produceren. Het nieuwste geluid van Zander van den Elzen, FreeChandell, komt deze week uit: Goldenboy. "Binnen een halfuur had ik samen met LeBrain het lied en de beat voor Goldenboy bedacht. Het is gaaf om met iedereen samen te werken en een nummer te maken. Soms zitten we zelfs tot diep in de nacht in de studio. Binnenkort gaan we op schrijverskamp, waarschijnlijk ergens in de Ardennen. Daar kunnen we lekker schrijven en aan onze muziek werken."

Loyaal aan roots
Oss zal altijd de thuisbasis blijven van Kilojoule. Al reiken de ambities ver buiten de stadsgrenzen. "We zijn hier allemaal opgegroeid en loyaal aan onze roots. Kilojoule is begonnen in Oss, maar we willen uitbouwen naar de rest van Brabant en Nederland, iets waar we al mee bezig zijn. We willen er zijn voor de alternatieve jeugd. Ze voeden met positieve energie en ervoor zorgen dat ze in contact komen met een grote groep mensen zodat jongeren worden gestimuleerd om creatief met hun passie aan de slag te gaan net zoals wij."

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant